Preživele žrtve Srebrenice so danes v Sarajevu skupaj spremljale televizijski prenos začetka sojenja na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Kot je dejala predsednica združenja Ženske Srebrenice Hajra Čatić, so bili pretreseni, ko so Mladiću brali obtožbe v zvezi s Srebrenico, on pa se je medtem "smehljal in praskal po glavi". "Njegovo vedenje je tudi danes nesramno in brezobzirno," je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta dejala Čatićeva. Izrazila je bojazen, da se bo sojenje Mladiću zavleklo. "Če mu bodo ugodili v vsem, ta proces ne bo imel konca in me matere ne bomo dočakale sodbe," je dejala Čatićeva.

Obenem je bila prepričana, da za "Mladića in njegova hudodelstva ne obstaja primerna kazen, ženskam iz Srebrenice pa je najpomembnejše, da mu sodijo za genocid v celotni BiH in ne samo v Srebrenici". Po njenem mnenju Mladić ne potrebuje dodatnega časa za preučitev obtožnice, saj se jo je "gotovo naučil na pamet v času skrivanja". Članice združenja Srebreniške matere, ki so ob začetku sojenja Mladiću odpotovale v Haag, pa so ob tem, ko so ponovno videle obtoženca za umor njihovih najbližjih, izrazile jezo in bolečino. Munira Šubašić je Mladiću že zrla v oči, ko ga je prosila, naj pusti njenega moža in sina pri življenju.

Sojenje bo trajalo več let

Šubašićeva je izrazila upanje, da bo preživel sojenje, tako da bo pravici zadoščeno. A čeprav je tudi Mladić sam na današnji obravnavi dejal, da želi preživeti sojenje in dočakati dan, ko bo spet svoboden, se preživeli vojne bojijo, da je morda preveč bolan, da bi dočakal konec sojenja. To naj bi po pričakovanjih trajalo več let, piše ameriška tiskovna agencija AP. Povsem drugače kot sorodniki žrtev Srebrenice so se na začetek sojenja odzvali bosanski Srbi. Ob tem ko se nekaterim "para srce", ko ga gledajo v Haagu, drugi celo menijo, da bi bilo zanj bolje, če bi umrl, kot pa bil obsojen. "Če umre brez obsodbe, bo to naša zmaga," je bil po poročanju AFP prepričan 55-letni prebivalec Banja Luke.

Mladić, ki je ob začetku obravnave salutiral z levo roko, se sicer danes ni izrekel glede krivde. Obtožnica ga v 11 točkah bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v BiH in genocida v Srebrenici.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je ob tem danes napovedala, da namerava Hrvaška vztrajati pri razširitvi obtožnice proti Mladiću z vojnimi zločini na Hrvaškem. Glavni haaški tožilec Serge Brammertz je sicer v sredo dejal, da tožilstvo obtožnice ne namerava širiti na zločine na Hrvaškem.

Kosorjeva je kljub temu dejala, da namerava hrvaška vlada na seji prihodnji teden odločiti o tem, da ponovno pošlje "vso zbrano dokumentacijo" haaškemu tožilcu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.