Obtožnica, ki je bila vložena na mednarodno kazensko sodišče v Haagu, je dostopna preko spleta, v njej pa je možno na 46 straneh prebrati tri obtožbe zločinov po vsem svetu proti papežu rimskokatoliške cerkve. Bavarska odvetnika prav tako trdita, da so obtožbe do sedaj zanikali, ker je tradicionalno občudovanje duhovniške avtoritete zameglilo ločnico med pravilnim in napačnim.

Trdita, da je papež odgovoren za vzdrževanje in vodenje svetovnega totalitarnega režima, ki vedenje svojih članov nadzoruje s strašnimi in zdravje ogrožajočimi grožnjami. Poleg tega mu očitata, da je odgovoren za vzdrževanje smrtonosne prepovedi uporabe kondomov, kljub nevarnosti širitve okužbe z virusom HIV, in svetovnega sistema prekrivanja spolnih zlorab otrok s strani cerkvene duhovščine. S tem vedenjem naj bi papež tudi spodbujal vedno nove zločine proti otrokom.

V obtožnici je možno prebrati tudi, da rimskokatoliška cerkev svoje člane pridobi s prisilnim dejanjem – krstom dojenčkov, ki še nimajo izdelane lastne volje. Šlo naj bi za hud poseg v osebno svobodo in razvoj osebne čustvene in moralne integritete.

Klici h kazenskem pregonu papeža zaradi zločinov proti človeštvu niso novost. Lanskega aprila je britanski pravnik pri Združenih narodih Geoffrey Robinson zahteval kazensko preiskavo svetovnega kazenskega sodišča ZN proti Benediktu XIV. zaradi prekrivanja zločinov pedofilskih duhovnikov, a se s primerom ni zgodilo nič. Tokrat bi stvar lahko bila drugačna, saj mora mednarodno kazensko sodišče preiskati vsako vloženo obtožbo.