Poleg tega mora po sodni odločbi plačati še 10 odstotkov odškodnine od vsote, ki jo zahtevajo tamkajšnje domorodne skupnosti za posledice, ki jih trpijo zaradi posega te naftne družbe v njihovo življenjsko okolje. Ekvadorski sodnik Nicolas Zambrano zahteva tudi, da se jim naftna družba v 15-dnevnem roku javno opraviči, sicer bodo višino odškodnine podvojili. Gre za do zdaj največjo zahtevano denarno kazen za onesnaževanje okolja.

Še arbitražno sodišče na strani onesnaževalca

Sodba je bila izrečena potem, ko je pred dnevi stalno arbitražno sodišče v Haagu od Ekvadorja zahtevalo, da sprejme "vse potrebne ukrepe, ki so mu na razpolago, da zadrži znotraj ali zunaj Ekvadorja izvršbo katerega koli sodnega ukaza". To je bila zahteva Chevron-Texaca, ki je s tem poskušal preprečiti morebitno obsodbo, česar pa ta južnoameriška država ni upoštevala.

Obramba te naftne multinacionalke je že napovedala, da se bo na razsodbo pritožila pri pokrajinskem sodišču v Sucumbiosu in da so tako v ZDA kot pri različnih mednarodnih sodiščih že sprejeli ustrezne ukrepe za preprečitev njeno izvršbe. Pritožbo so prav tako napovedali tožniki (okoli 30.000 prebivalcev kontaminiranega območja). Njihov pravni zastopnik Pablo Fajardo je izjavil: "Vsebina razsodbe sicer priznava vso škodo, ki jo je povzročil Chervron-Texaco, vendar se nam odškodninska vsota ne zdi pravična, zato se bomo pritožili". Po njegovem mnenju gre za največjo ekološko katastrofo v zgodovini črpanja nafte.

Predstavniki domorodnih skupnosti in drugo prebivalstvo, ki živi na onesnaženem območju, velikem 7,3 milijona hektarjev, so na ameriška in kasneje na ekvadorska sodišča že od leta 1993 vlagali tožbe proti Chevronu, ki je leta 2001 kupil Texaco. V obtožnem predlogu so med drugim navajali razlitje nafte in drugih toksičnih snovi v času delovanja Texaca na omenjenem območju, kar je imelo in še vedno ima akutne posledice za zdravje in okolje. Zahtevali so 113 milijard dolarjev odškodnine, kasneje je skupina strokovnjakov to škodo ocenila na 27,3 milijarde.

Sodnik Zambrano pa je odločil po svoje in zahteval nekaj več kot 5,3 milijarde dolarjev za čiščenje teritorija, kjer so še danes bazeni s strupenimi snovmi, nadalje 1,4 milijarde za gradnjo zdravstvenih centrov, 800 milijonov za zdravljenje bolnikov z rakom, 600 milijonov za čiščenje podtalnice, 200 milijonov za obnovo prizadete bioraznovrstnosti in tako naprej.

Vsemogočni Chevron

Chevron trdi, da sodba ni "legitimna", in ne priznava odgovornosti za nastalo škodo. Na sploh so prepričani, da se jim nič more zgoditi, če je ne upoštevajo. Tudi analitiki menijo, da sodba ni izvršljiva, ker tožniki nimajo sredstev, s katerimi bi prisili Chevron k plačilu, saj ta nima premoženja v Ekvadorju. Nekdanji ekvadorski minister za energijo Jorge Pareja je včeraj priznal, da razen v Ekvadorju sodba "ne bo imela učinkov, razen če jo prevzame ameriško ali kakšno drugo sodišče v tujini in jo izvrši".

Predstavnik Chevrona je izjavil, da je bilo delo družbe v Ekvadorju "občudovanja vredno", da je naredila vse za okolje, da pa je za nastale razmere, predvsem onesnaženje, kriva ekvadorska družba Petroecuador, ki je v državni lasti, ki pa si zdaj na vse načine prizadeva oprati krivde oziroma jo zvaliti na Chevron in Texaco.