Mediji po prepričanju Berlusconija krizo še kar naprej prikazujejo kot katastrofalno, ne da bi razmišljali, da je najhujše že mimo. "Prepričan sem, da je najhujši del krize že mimo in da bo kmalu prišlo do izboljšanja. Vesoljni potop smo preživeli, zdaj pa gre lahko zgolj še na bolje in tudi tokrat lahko v nečem slabem najdemo kaj dobrega," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA prepričan Berlusconi.

Toda Berlusconijeve besede so v Italiji že naletele na ostre odzive. "Berlusconi ne bi smel dražiti Italijanov. Italija potrebuje konkretne ukrepe vlade za boj proti krizi, toda vlada za zdaj ni naredila še ničesar," je po poročanju APA izjavil vodja leve opozicije Dario Franceschini.

Voditeljica italijanskega združenja industrialcev Emma Macegaglia pa je opozorila pred dolgoročnimi posledicami. "Doživljamo zelo hudi krizo, ki ni primerljiva z drugimi. Gre za najhujšo depresijo po letu 1929. Četudi je najhujše že za nami, pa bo pot iz krize še dolga in boleča," je opozorila Mercegaglia.

Za nameček pa so za dodatno zaskrbljenost v Italiji poskrbeli še statistični podatki o stanju v gospodarstvu v prvem četrtletju 2009 - v primerjavi s prvim kvartalom v lanskem letu se je italijanski bruto domači proizvod (BDP) zmanjšal za 5,9 odstotka.