Čeprav ji ne moremo povsem pritrditi, saj je tudi v primeru gradnje treh enodružinskih hiš s po dvema stanovanjema v Preserjah pri Radomljah, ki ga je izpostavila, zakonsko vse v najlepšem redu, pa je povsem jasno, da je tudi v domžalski občini vse več sračjih gnezd, ki "zakonito" kazijo videz mesta in krajine.

S tem se strinja tudi župan Toni Dragar, ki je že nekajkrat poudaril nemoč občine pri brzdanju vse večjih zaslužkarskih apetitov novodobnih investitorjev. Te je poskušal neuspešno brzdati že pri gradnji Lidlovega objekta ob glavni prometnici, ki se mu je zdaj pridružil še podoben objekt Supernove. Tudi vpadljiv objekt s 30 stanovanji pod Šumberkom se okolju ne podaja preveč, na Savski cesti pa so investitorji v nadstropju objekt nadzidali kar prek pločnika. Takšnih primerov je v Domžalah še več.

Na upravni enoti (UE) Domžale se branijo, da ne morejo ravnati v nasprotju z zakoni. Zato so izdali dovoljenja tudi za tri enostanovanjske hiše s po dvema stanovanjema v Preserjah pri Radomljah. Načelnik UE Domžale Branko Heferle pojasnjuje, da bi bilo bolje, če bi občani svoje nestrinjanje z zakonito umeščenimi objekti izrazili na občinski ravni, in to že ob sprejemanju prostorskih aktov. Projekti treh objektov v Preserjah povsem ustrezajo vsem zakonskim predpisom in imajo vsa soglasja, dodaja in pojasnjuje, da marsikdo ne loči med dvojčkom in enodružinsko hišo z največ dvema stanovanjema.

Da skladno z gradbenim dovoljenjem gradijo le tri enodružinske hiše s po dvema stanovanjema, in ne šestih hiš oziroma treh dvojčkov, je pojasnil tudi Andrej Rutar iz Antar nepremičnin, a je pozabil pristaviti, da te iste hiše že prodajajo kot dvojčke v stanovanjskem naselju dvojčkov Preserje pri Radomljah.

Bralka opozarja, da jih gradijo na 1500 kvadratnih metrov veliki parceli, kar pomeni, da vsakemu dvojčku pripada le 250, in ne za hišo predpisanih najmanj 400 kvadratnih metrov. "Trije dvojčki na 1500 kvadratnih metrih so zelo intenzivna pozidava in tudi parkirišča so skupna, čeprav bi morala biti v mejah prostostoječih objektov," dodaja.

Na UE pa dvojčkov nikjer ne vidijo in znova poudarjajo, da so pravila gradnje v primeru enodružinski hiš z dvema stanovanjema povsem drugačna kot za dvojčke. Tako torej "dvojčki novega naselja dvojčkov" zakonsko povsem ustrezajo pravilom enodružinskih hiš - z dvema stanovanjema! Še več, številke dokazujejo, da njihove dimenzije sploh še niso napete do skrajnih meja in bi bile lahko enodružinske hiše celo nekaj centimetrov večje.