SGP Gorica je pripombe kot stranski udeleženec podal že med postopkom pridobivanja gradbenega dovoljenja, a jih je upravna enota Nova Gorica zavrnila. V tokratni pritožbi ponavlja svoje pomisleke. "Njihove pritožbe se nanašajo na ureditev gradbišča, tehnologijo gradnje, ureditev prometa v času gradnje in na poseganje v njihovo lastninsko pravico," je pojasnil vodja projekta Jože Tomažič.

Direktor podjetja Euroinvest Radoš Pavlovič je nad dejanjem SGP Gorica začuden: "Že med pripravo gradbene dokumentacije smo želeli rešiti morebitne težave in zato z njimi podpisali pogodbe o služnostni poti, sidranju zaščitne jame in začasni uporabi dela njihovega zemljišča, zato lahko njihovo potezo razumem zgolj kot nagajanje in poskus zavlačevanja gradnje." Dobrih 40 milijonov evrov vreden projekt bi moral po pogodbi investitorja z Mestno občino Nova Gorica zaživeti že prihodnji mesec, začetek gradnje je sedaj odvisen od hitrosti odločanja ministrstva za okolje, v Euroinvestu pa ocenjujejo, da se bo začetek del zavlekel za vsaj tri mesece.

V družbi SGP Gorica so se zavili v molk. Tako ni mogoče dobiti informacij o skupščini, ki so jo v začetku meseca izpeljali za trdno zaprtimi vrati. Poteka skupščine ne želijo komentirati niti največji lastniki, neuradno pa smo izvedeli, da naj bi največ vroče krvi povzročila točka, pri kateri so med drugim razpravljali o nasprotnem predlogu uprave in družbe Pozicija o selitvi uprave v Ljubljano, domnevno zaradi sovražnega lokalnega okolja (predlog ni bil sprejet), in revizijskem poročilu družbe Revizija plus iz Ljubljane. Pri iskanju krivcev za slabosti SGP Gorica naj bi uprava s prstom kazala na ajdovsko Primorje in anhovski Salonit. Sicer pa naj bi bilo poslovanje družbe v lanskem letu pozitivno. Uprava naj bi izvedla tudi več ukrepov za zagotovitev kapitalske ustreznosti. Prodali naj bi nekaj stanovanj in našli kupca za hčerinsko gostinsko podjetje Presta, zapustili pa so tudi razvpito gradbišče na Ronketu v Novi Gorici, kjer so izkopali gradbeno jamo, nato pa po protestih prebivalcev in odločitvah inšpektorja prenehali z gradnjo stanovanjske soseske.

jani.alic@dnevnik.si

natasa.ozebek@dnevnik.si