Miheljak pravi, da je bil Janša sopotnik Mladine, a je hkrati živel v drugem svetu. "Če bi Janša v mladosti hodil na Pankrte, pa na džezovsko, pa sploh na altersceno tistega časa, danes ne bi postal to, kar je," poudarja Miheljak in dodaja, da bi premier morda s svojo vztrajnostjo in z organizacijskimi sposobnostmi postal uspešen politik, ne pa tudi reprezentant avtoritarne, ljudskopopulistične politike. "Če bi nekoč poslušal Pankrte, mu danes ne bi rekli, da je slovenski Putin," še dodaja.

Janševo zmago leta 2004 pripisuje Miheljak spremembi političnega sloga. Po njegovem mnenju se je Janša "spremenil" v Pahorja, kar je ljudi fasciniralo. "Po nekaj tednih pa je postalo jasno, da je bila vse samo mimikrija," še pravi in meni, da Janša ni "dojel", da ni v opoziciji ter da mora prevzeti drugačen slog političnega delovanja. Miheljak tudi ugotavlja, da imamo danes za premiera starega Janšo, ki generira politiko "izrednih razmer", v katerih je najspretnejši. Odličen primer tega vidi v seji parlamenta o zaupnici vlade.

Glede omenjene seje je Miheljak mnenja, da "četudi bi Janša res mislil vse, kar je povedal, tega kot resen politik ne bi smel izgovoriti". Resen politik se po Miheljakovem mnenju, ali ne ukvarja z novinarji in s svojo podobo - kar je sicer težko verjeti - ali pa tega ne pokaže.

Mediji

O aktualni problematiki "medijev" je Miheljak mnenja, da so "mokre sanje vsake politike, da bi imela vpliv na medije". Pri tem je izpostavil LDS, ki si po njegovem mnenju v formalnem smislu ni nikoli podredila medijev, "Janša pa je stopil korak dlje". Ravno za ta korak Miheljak napoveduje, da ga bo pokopal. V zvezi s tem dodaja, da "živega človeka sicer ne bi želel pokopati, a Janševa politika in njegova era sta nedvomno v zatonu."

Tajkuni

Glede tajkunov se zdi Miheljaku "stvar preprosta". Premiera naj bi po njegovem mnenju neoliberalci že zdavnaj zapustili. Zato je Janša izbral vojno, boj, polje, ki mu je najbolj domače. Boj proti tajkunom deluje putinovsko, pravi Miheljak in dodaja, da "če je kdo zares tajkun, so to tisti, ki so strahovito obogateli s trgovino z orožjem. Teh Janša ni uvrstil na seznam."

O dinastiji Šrot je Miheljak mnenja, da se je že nekaj časa ustvarjalo novo omrežje znotraj SLS, ki je potrebovalo kapital in medijski prostor, vendar pa meni, da je šlo za "nateg desetletja", saj je Janšo, ki je dal Pivovarni Laško vpliv na časopise, ta zapustila. Miheljak tega konflikta ne reducira samo na razmerje družina Šrot, Pivovarna Laško in Janša. Po njegovem so vsi gospodarstveniki ugotovili, da je Janša človek od včeraj, ki je po sreči stopil na vlak za jutri.

Kritika Pahorja

Tudi do Pahorja je Miheljak kritičen. Zanj trdi, da je predvidljivo nepredvidljiv ter da vsako programsko točko podredi ozkim interesom samopromocije. Ocenjuje, da je predsednik SD na ravni politične osebnosti že dolgo popularen. Označuje ga za "poosebljeno dobro" kot neagresivnega, dialoškega ter "manirlich", a hkrati "brez vsebine".

Nenavadno se Miheljaku zdi "ljubezensko razmerje" med Janšo in Pahorjem. Pravi, da ko je Pahor Janši poslal prijazno spravno pismo, mu je namesto naslovnika odgovoril le neki državni sekretar iz kabineta, kar je bila neposredna žalitev in velika politična klofuta. Pri tem profesor FDV dodaja, da ga to spominja spominja "na šalo o partnerskem razmerju med sadistom in mazohistom". "Mazohist pravi sadistu, naj ga udari, ta pa mu cinično odgovori, da ga ne bo." Enako velja za odnos med Janšo in Pahorjem, ocenjuje Miheljak. Kljub temu dodaja, da sta edini stranki, ki imata danes "liderje", SDS in SD.

Afera Lukšič

Glede afere Lukšič poudarja, da ni bilo nikogar iz "Janševe akademskopublicistične srenje", ki bi iz načelnih razlogov rekel politiki "roke stran od univerze". Ob tem dodaja, da ne bi smelo politiki priti niti na misel, da se ukvarja z akademskimi standardi in merili. Enako po njegovem mnenju tudi univerzi ne bi smelo priti niti na misel, da se sploh skuša braniti pred politiko. Lukšičevo privolitev, da stopi pred parlamentarno komisijo, Miheljak ocenjujejo kot napako.

Poglejte si še nekatere izjave Vlada Miheljaka v zadnjem obdobju za DnevnikVideo.TV: