Na naše vprašanje in očitke predsednika slovenske vlade Janeza Janše, da smo slovenski novinarji in opozicija krivi za blatenje države v tujini, se je obširneje odzval odgovorni urednik avstrijskega dnevnika Kurier, Christoph Kotanko, ki je dejal, da je za določeno zadržanost avstrijskih medijev do Slovenije kriva predvsem komunikacijska strategija slovenske vlade, in navedel, da si Kurier že leto dni in pol zaman prizadeva, da bi dobil intervju s predsednikom slovenske vlade.


Nekaj dni pozneje je Rok Srakar, svetovalec za odnose z javnostmi iz kabineta predsednika vlade, zanikal navedbe odgovornega urednika Kurierja Christopha Kotanka in zahteval, da objavimo popravek. To smo bili v skladu z zakonom o medijih tudi prisiljeni storiti. V popravku je Rok Srakar navedel, da so trditve odgovornega urednika Kurierja v celoti neresnične in zlonamerne, saj naj ne bi »v zadnjem letu dni in več v kabinetu dobili nikakršnega zaprosila s strani omenjenega časnika Kurier«. Prav tako jih niso kontaktirali po telefonu, trdi Srakar.


Ko smo o tem obvestili Kotanka in mu poslali prevedeno besedilo popravka, je odgovorni urednik Kurierja pooblastil urednico resorja za evropske zadeve, Margaretho Kopeinig, naj nam posreduje podatke o njenih prizadevanjih, da bi dnevnik Kurier uspel dobiti termin za intervju s predsednikom slovenske vlade. Kopeinigova je sporočila, da je zadnjič telefonsko zaprosila za intervju kabinet predsednika vlade nekaj dni pred 25. aprilom letos, ko je bil objavljen obširen dvostranski članek o novih članicah Unije, v katerem je bila Slovenija predstavljena kot najbolj uspešna med njimi. Ko so njeno prošnjo v kabinetu predsednika vlade zavrnili, je bil objavljen intervju s slovenskim zunanjim ministrom. Hkrati nam je urednica posredovala tudi elektronsko pismo, ki ga je na njeno prošnjo tiskovnemu predstavniku predsednika vlade, Valentinu Hajdinjaku, prvega septembra lani ob 14. uri poslalo avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani. V njem je zapisano: »Margaretha Kopeinig, ugledna novinarka in avtorica nekaj knjig, ki je deloma tudi slovenskega porekla in piše za pomembni avstrijski časopis Kurier, bi rada prosila gospoda premierja za intervju.«

V prošnji so navedene tudi teme, o katerih se je želela pogovarjati: o slovenskih pripravah na predsedovanje EU, o bilanci triletnega članstva, perspektivah na Balkanu in o viziji Evropske unije. Kopeinigova je določitev termina za intervju prepustila predsedniku vlade in se je bila pripravljena povsem prilagoditi. Na to prošnjo ni bilo odgovora.