Podobnik tudi meni, da bi kandidati za predsednika države morali dati prepričljive odgovore na vprašanja o njihovi vlogi v času slovenskega osamosvajanja. "To obdobje je ključen zgodovinski trenutek," je poudaril.

Obenem je pripomnil, da bi bilo "zanimivo podrobno analizirati članke, ki jih je Danilo Türk pisal v letih 1988 do 1991". Predsedniku SLS se namreč zdi, da je bil Türk v tistem obdobju "privrženec rešitev, ki ne bi privedle do razpada Jugoslavije".

Glede javnomnenjskih anket, ki napovedujejo Türkovo zmago, je Podobnik prepričan, "da tudi tokrat ne bodo zadele". "V nedeljo pričakujem presenečenje," je še dodal.

Premier Janez Janša si v nedeljo želi večje volilne udeležbe

Predsednik vlade Janez Janša je po glasovanju na volišču v Grosupljem dejal, da si želi v nedeljo veliko volilno udeležbo. Potem bo, meni Janša, volilni rezultat zelo tesen in izenačen in zagotovo ne bo takšen, kot ga kažejo izidi javnomnenjskih raziskav. V zvezi z delovanjem predsedniškega kandidata Danila Türka med osamosvajanjem pa se Janši postavlja vprašanje, kakšna je bila Türkova dejanska vloga leta 1991.

Stališča ni spremenil

Janša stališča glede Lojzeta Peterleta pred drugim krogom volitev ni spremenil. "Mislim, da je edini, ki je resno zastavil svoj program v smeri prihodnosti in ki tudi ve, kaj pomeni zastopati slovensko državo, ker je bil predsednik prve demokratično izvoljene vlade v času, ko je ta država nastajala. Nima problemov niti s preteklostjo niti s prihodnostjo," je dejal premier. Po njegovem mnenju je Danilo Türk kredibilen kandidat, "vendar pa nima teh dveh prednosti, ki jih ima Peterle".

Na novinarsko vprašanje, ali Türk sodi med osamosvojitelje, Janša odgovarja, da ljudi ne deli na osamosvojitelje in na neosamosvojitelje. "To je delitev, ki se umetno vzpostavlja. Je pa popolnoma jasno, da je bila vloga Lojzeta Peterleta v času osamosvojitvene vojne in v času demokratizacije Slovenije bistveno večja in o tem najbrž ni treba zdaj na veliko razpravljati. Ve se, kdo je kje bil in koliko je tvegal."

Janša glasoval predčasno

Premier Janša tudi meni, da se zunanje ministrstvo v volilno kampanjo pred drugim krogom volitev ni vpletlo. Z izjavo o Türkovem delovanju leta 1991 se je po Janševem mnenju ministrstvo odzvalo na izjavo enega od kandidatov, ki je dejal, da je leta 1991 zastopal Slovenijo. "To je mogoče res, vendar je očitno zastopal tudi Jugoslavijo in se postavlja vprašanje, kakšna je bila njegova dejanska vloga." Janša je danes predčasno glasoval zaradi službene poti na Kitajsko, kamor je že odpotoval. Svoj glas je na volišču na upravni enoti v Grosupljem oddal dopoldne v spremstvu hčerke Nike.

Kampanja pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila Lojze Peterle in Danilo Türk, še ni zaključena. Janša meni, da bodo preostali dnevi pred volitvami odločilni. Zanesljivo razmerja niso takšna, kot jih prikazujejo ankete, zato se je vredno potruditi in priti na volišča, je dejal. "Vsak glas odloča, vsaka državljanka in državljan te države ima pravico voliti predsednika te države. Zmagal bo tisti, ki bo dobil največjo podporo. Takšna zmaga je toliko bolj legitimna, v kolikor je večja volilna udeležba," je še dejal premier.

Manipulacija slovenskega prostora

"Javnomnenjske raziskave pred prvim krogom volitev so napovedovale, da bo Lojze Peterle zanesljivo zmagal, zdaj pa naenkrat napovedujejo, da bo zanesljivo izgubil. To je nekaj, kar se skuša sporočiti volivcem, da se ne splača niti priti na volišča. To je pač posebna manipulacija slovenskega prostora, ki pa se ne dogaja prvič, podobno je bilo tudi pred zadnjimi državnozborskimi volitvami," je še ugotovil predsednik vlade.

Po njegovem mnenju te javnomnenjske raziskave skušajo predvsem vplivati na to, da tisti, ki bi sicer podprli Lojzeta Peterleta, ne bi prišli na volišča.