Uporaba psa pri policijskih nalogah ima dolgoletno tradicijo, saj bo oddelek za šolanje službenih psov, ki sodi v okvir Policijske akademije, prihodnje leto praznoval 60-letnico šolanja.

Za splošno uporabo policija uporablja pasme nemški ovčar, belgijski ovčar in rotwailer, za specialistično uporabo pa predvsem lovske pasme (ptičarji in šarivci) ter belgijskega in nemškega ovčarja.

Vsakega službenega psa v svoji šoli šolajo devet mesecev, štiri mesece v programu predšolanja in pet mesecev v programu osnovnega šolanja. Kupujejo jih v starosti od desetih mesecev do dveh let, z njim opravijo preskus pred nakupom, nato ga v šoli preskušajo še 21 dni, opravijo ponovni preskus ter šele takrat odločijo, ali psa kupijo ali ne. Pri preskusu preverjajo samo njegove značajske lastnosti.

Vsakega psa preskusijo tudi na koncu predšolanja, ko se odločijo, ali je sposoben za nadaljnje šolanje. Če ni, ga namenijo za prodajo ali dodatno šolanje. Psa ob upokojitvi praviloma odkupi njegov vodnik, če to ni možno, ga po uvajanju novega lastnika prodajo preverjenemu kupcu.

Objekta, ki ju je danes skupaj s kolegi odprl direktor uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Danijel Žibret, obsegata skoraj 1000 kvadratnih metrov površine, zgrajena sta bila v osmih mesecih, stala pa sta nekaj več kot 1,6 milijona evrov.

Enota vodnikov službenih psov Petanjci je bila ustanovljena leta 1994, ko so združili takratne vodnike, in je od začetka delovala v nekdanji stražnici. Ob njej so v letih 1993 - 1994 zgradili nove prostore za službene pse, danes odprto poslopje pa ustreza vsem kriterijem sodobnega centra vodnikov službenih psov.

Enota s Petanjcev je pri delu uspešna, saj dosega dobre rezultate pri usposabljanjih in strokovnih preskusih na državni ravni ter pri delu na terenu, uspešno pa sodeluje tudi z oddelkom za šolanje službenih psov policije ter drugimi ustanovami in kinološkimi društvi v Sloveniji in tujini.