V okviru tega srečanja je bilo predvidenih več vljudnostnih srečanj z raznimi udeleženci tega foruma, ker je letos, še posebno pa v teh mesecih, ki so prišli, mednarodna aktivnost Slovenije zelo intenzivna in je treba oblikovati prioritete. Moj dan ima le 24 ur in velikokrat se je treba odločiti, kaj je bolj in kaj manj pomembno."

V kabinetu premiera niso razkrili razlogov, zakaj si je Janša dan pred odhodom premislil

Tako je predsednik vlade Janez Janša po včerajšnjem sestanku z delodajalci novinarjem pojasnil razloge za odpoved obiska na gospodarskem forumu v Sankt Peterburgu, kjer bi se moral srečati tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Ob tem velja spomniti, da še včeraj v kabinetu predsednika vlade niso želeli razkriti razlogov, zakaj si je Janša dan pred odhodom premislil in odpovedal prihod na forum. Dejali so le, da je bil obisk odpovedan zaradi "drugih razlogov". Na ruskem zunanjem ministrstvu pa so nam potrdili, da se je slovenska stran pri odpovedi sklicevala na "splet okoliščin".

"Tu ni nobenega širšega ozadja. Gre enostavno za to, da smo v teh dneh skoncentrirani na evropski svet prihodnji teden, kjer se bo odločalo o pomembnih stvareh, na primer o prihodnji evropski pogodbi. Slovenija pa je tu močno vpeta v neformalno posvetovanje," je dejal Janša.

"Udeležba na ekonomskem forumu ni bila prva prioriteta, ne drži pa podatek, da smo to odpovedali zadnji dan. Udeležbo smo odpovedali dovolj zgodaj, da to ni povzročilo nikakršnih zapletov. Tam je bilo šest tisoč udeležencev," je še dodal premier.

Njegovih besed že včeraj niso potrdili ne v Moskvi ne na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani. Pri obeh so nam potrdili, da je slovenska stran srečanje odpovedala dan pred prihodom v nekdanjo rusko prestolnico, torej v petek. Janša bi se moral s Putinom sestati v soboto, po naših podatkih okoli petih popoldne po ruskem času. Pri tem še vedno ni znano, kje in s kom je slovenski premier v soboto opravil neformalne posvete, zaradi katerih po lastnih besedah ni odpotoval v Sankt Peterburg.

Več virov nam je včeraj potrdilo, da si je Janša še v začetku junija zelo prizadeval srečati se s Putinom. Izvedeli smo, da so Rusi v srečanje privolili po dveh tednih intenzivnih diplomatskih aktivnosti s slovenske strani. Po naših podatkih, ki nam jih včeraj pri organizatorjih foruma ni uspelo preveriti, bi se moral Putin z Janšo sestati takoj po pogovoru ruskega predsednika s srbskim premierom Vojislavom Koštunico, v katerem je bila glavna tema Kosovo.

Ko bi moral Putin lani obiskati proslavo ob ruski kapelici, se je opravičil in poslal častno četo

"Zelo težko je bilo dobiti ta termin. Če je slovenski premier že odpovedal sestanek, bi moral vsaj navesti opravičilo. Tako se v diplomaciji ne dela. Ko bi moral Putin lani obiskati proslavo ob ruski kapelici, se je opravičil in na prireditev poslal častno četo ruske vojske," nam je zaupal eden od neimenovanih sogovornikov, ki je blizu diplomatskim krogom.

Na forumu v Sankt Peterburgu sta manjkala tudi Aleksej Miller in Sergej Bogdančikov, prva moža ruskih energetskih velikanov Gazproma in Rosnefta. Oba sta se že nekaj dni pred začetkom foruma opravičila, prvi zaradi "zdravstvenih razlogov", drugi pa zaradi "obveznosti na Daljnem vzhodu".