Medtem še vedno ni jasno, koliko bank bo pristalo na možnost tristranskega sporazuma s skladom in kupci, s katerim lahko slednji nadomestijo hipotekarno posojilo. Sklad je možnosti zlorab razpisa poskušal omejiti z določilom v nakupni pogodbi, ki pravi, da stanovanja pet let ni mogoče prodati brez njihovega soglasja, hkrati pa si je zagotovil predkupno pravico.

Kljub temu (za zdaj v obliki anonimk) na dan prihajajo zgodbe o zlorabi razpisnih pravil. Tako naj bi direktor nekega manjšega podjetja poiskal mater samohranilko z dvema otrokoma in se na razpis prijavil kot mlada družina. Drug podoben primer sta razmeroma premožna izvenzakonska partnerja, ki že imata večje stanovanje v Ljubljani. Mati je skupaj z otrokoma prijavljena na naslovu staršev, saj tako dobiva državno pomoč kot samohranilka in ima nižje stroške vrtcev, zdaj pa kot samohranilka kandidira še za skladovo stanovanje. Po veljavnem pravilniku imata na razpisu obe vlogi zelo veliko možnosti.

V stanovanjskem skladu trdijo, da sta razpis in razpisna dokumentacija "zelo podrobno pripravljena". Tako naj bi predvideli več možnosti za preverjanje prijav in priložene dokumentacije, v primeru ugotovljenih lažnih podatkov in izjav pa lahko odškodninsko in kazensko ukrepajo.

V skladu odločitev bank o tem, ali bodo sprejele pravno dodelan tristranski sporazum, ki so ga v sredo ponudili na sestanku z združenjem bank, še čakajo. Kot ustreznega za dajanje dolgoročnih posojil pred vpisom hipoteke v zemljiško knjigo ga je doslej uporabljajo pet poslovnih bank, na SSRS pa poudarjajo, da je dodeljevanje stanovanjskih posojil oziroma hipotekarnih posojil samostojna poslovna odločitev bank, ki tovrstna posojila dodeljujejo. V prejšnjem razpisu sklada maja lani so sklenili "več kot 40 tovrstnih sporazumov", kar je pri 258 stanovanjih okoli 17-odstoten delež.

Tokrat je bilo kupcem na voljo 116 stanovanj - 62 na Poljanskem nabrežju v Ljubljani (po ceni 1400 evrov za kvadratni meter), 48 v Cerkljah na Gorenjskem (po 960 evrov za kvadratni meter) in šest na Bregu pri Kranju (po 950 evrov za kvadratni meter). Izbor kupcev bo potekal 22. februarja, do 28. februarja pa bodo vse prijavljene obvestili o rezultatih izbora.