Ministra je razjezila poraba proračunskih sredstev, ki jo ocenjuje kot nesmotrno, oziroma izguba, ki jo ima javni gospodarski zavod Pohorje, ki vključuje zaporniško podjetje in delavnice. K temu, da se je za izredno revizijo odločil prav zdaj, je pomembno prispevala tudi Valentinčičeva odločitev, da kar 24 zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, podaljša pogodbo o zaposlitvi.

Minister Pličanič je namreč v nedavnem intervjuju za Dnevnikov Objektiv na vprašanje o izpolnjevanju določila zakona za uravnoteženje javnih financ glede obveznega upokojevanja oziroma o množičnem podaljševanju pogodb o zaposlitvi v javnem sektorju dejal, da je bila ideja te določbe, da se zmanjša število zaposlenih in da so pri morebitnem podaljševanju pogodb zelo restriktivni. Ob tem se je pohvalil, da je bil sam pri podaljševanju zelo restriktiven in se je za to odločil zgolj v petih primerih, in še to štirim zaposlenim le do konca letošnjega leta. Kasneje pa je izvedel, da so bili v URSIKS, ki je organ v sestavi ministrstva, bistveno manj restriktivni. Tako je po naših informacijah Valentinčič pogodbo o zaposlitvi nekaterim zaposlenim podaljšal kar do leta 2017, pogodbo pa je podaljšal celo sekretarju Aldu Carliju, ki je star 75 let in ima skoraj 58 let pokojninske dobe.

Ker gre za izredni nadzor, nam na ministrstvu Pličaničeve odločitve niso želeli komentirati, na URSIKS pa so nam povedali, da se je letos upokojilo 16 njihovih uslužbencev, s preostalimi (štiriindvajsetimi) pa so sklenili dogovor o nadaljevanju delovnega razmerja, v večini primerov do konca letošnjega oziroma prihodnjega leta. "V večini gre za zaposlene, ki opravljajo neposredno delo z zaprtimi osebami (pravosodni policisti, inštruktorji, strokovni delavci) in nam tovrstnega kadra primanjkuje," so poudarili in izpostavili povečevanje števila zaprtih oseb in prevzem dodatnih nalog (varovanje Enote za forenzično psihiatrijo v UKC Maribor).

Iz odgovora URSIKS lahko tudi razberemo, da bi Alda Carlija uprava in njen generalni direktor pogrešala. Navedli so, da opravlja najzahtevnejša in najodgovornejša dela, ki jih ni mogoče v kratkem času prerazporediti na druge sodelavce. Med drugim tudi nadomešča generalnega direktorja med njegovo odsotnostjo. "Obravnava pritožb zaprtih oseb, priprava predlogov zakonskih in podzakonskih predpisov s področja izvrševanja kazenskih sankcij in ostale zahtevne naloge, ki jih imenovani opravlja, namreč zahtevajo dolgoletne izkušnje, zelo dobro poznavanje zaporskega sistema in strokovno znanje." So pa na upravi napovedali, da bo generalni direktor v naslednjih mesecih postopoma reorganiziral delo ter prenesel obveznosti in naloge Alda Carlija na druge sodelavce generalnega urada.

Dušan Valentinčič, sicer profesor sociologije, je položaj generalnega direktorja URSIKS nemoteno opravljal med letoma 1997 in 2006. Prvič ga je na to mesto predlagal pravosodni minister iz vrst SLS Tomaž Marušič. Prva Janševa vlada ga je s tega mesta sporazumno razrešila brez krivdnih razlogov, naj se vrne na stari položaj, pa ga je v prejšnjem mandatu zaprosil Aleš Zalar. V vmesnem obdobju je bil razporejen na delovno mesto direktorja Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper. Kot nam je dejal Zalar, je z Valentinčičem korektno sodeloval in z njim ni imel slabih izkušenj. Je pa tudi on izpostavil dolgoletno izgubo, s katero posluje zavod. V prejšnjem mandatu so sicer poskušali skleniti javno-zasebno partnerstvo z nemškim partnerjem, vendar se ideja na koncu ni uresničila.