Poslanec SDS Jože Tanko je dejal, da so z zaključkom zadovoljni, pričakujejo pa, da bo tudi nadaljevanje potekalo skladno z dogovori. Pri tem se zaveda, da proračun za letošnje leto "ni dober, primeren, uravnotežen". Dogovor, ki ga je konec lanskega leta dosegel Zoran Janković, je imel po Tankovih besedah v prvi polovici letošnjega leta blag učinek, vendar ti ukrepi takrat niso zadoščali.

"Nova vlada je morala takoj pristopiti in pripraviti nove ukrepe, rebalans ter zakon o uravnoteženju javnih financ," je poudaril Tanko in dodal, da je njihov cilj zmanjšanje primanjkljaja državnega proračuna. "Načrt je bil pripravljen v časovni stiski, zato so morda nekateri ukrepi manj natančni, bolj nedosledni, morda se vmes pojavljajo tudi kakšne napake," je priznal Tanko, ki vseeno ocenjuje, da je bilo to treba sprejeti.

Tanko: V državi bo prevladala modrost

Tanko je še ocenil, da bo danes dosežen tudi dogovor s sindikati javnega sektorja. Kot meni, bo v državi prevladala modrost, da je ukrepe treba sprejeti. Nasprotovanje opozicijskih strank ukrepom je bilo po Tankovem mnenju v zadnjih dneh nekako komično.

"Z dvigom DDV, kot ga predlaga Pozitivna Slovenija, bi razlike in privilegije le še bolj prikrili," je še povedal Tanko, ki upa, da bo opozicija spoznala, da je treba ukrepom slediti.

Semolič še noče groziti, koalicijo poziva, naj ne sprejme dopolnil o upokojevanju

Braniselj: Naši otroci si zaslužijo višji standard

Predstavnik Delovne liste Rihard Braniselj si med drugim ne želi, da bi "naši otroci na račun našega standarda imeli nižji standard, ker zaslužijo višjega". Braniselj je še pozval, naj zaupamo vladi in politiki, ki nosi veliko odgovornost.

Mihael Prevc iz SLS je na tiskovni konferenci razložil, da zakon o uravnoteženju javnih financ posega v 47 različnih zakonov, je plod resnega dela vlade in ministrov, ki so več kot dva meseca aktivno na vseh področjih iskali rezerve – "ne le pri plačah in pokojninah ter socialnih pravicah, ampak tudi drugje“.

"S temi ukrepi bomo v največji meri obšli tiste, ki imajo najnižje dohodke," poudarja Prevc.

Varčevalni ukrepi: Velika verjetnost, da bodo sindikati vendarle podpisali dogovor

Desus: Nujno je ukrepati takoj

Pri Desusu je Marjana Kotnik Poropat poudarila, da je nujno treba ukrepati takoj, predlagani ukrepi pa so generalno gledano smiselni. Sicer se Poropatova zaveda, da so nekateri predlagani ukrepi nepotrebni in med seboj neuravnoteženi, zato so si v stranki prizadevali za nekatere popravke.
Pri Desus so se po besedah Poropatove zavzeli za to, da bodo upokojenci s povprečnimi pokojninami dobili dodatek za rekreacijo v čim večji meri.

"Prišli smo do kompromisa, tako da bodo upokojenci, ki imajo pokojnino do 414 evrov, dobili večji letni dodatek, tisti, ki imajo višje pokojnine, pa nekoliko manjšega." Upokojenci so v tem trenutku najbolj ogroženi, tako Poropatova, ki je sicer z dogovori znotraj koalicije zadovoljna.

Tonin: Lažje poti ni

Predstavniku Nove Slovenije Mateju Toninu se zdi nevarno, da nekateri "v javnosti ustvarjajo vtis, da obstaja lažja pot". Zdi se mu, da ukrepi Slovenije v primerjavi z drugimi evropskimi državami niso nič posebnega. "Bolj kot so neurejene naše javne finance, dražji je naš denar, obrestne mere so višje ipd., zato je to prva točka zagona slovenskega gospodarstva," še pravi.

Spregovoril je tudi o scenariju dviga DDV. Ta po njegovem zgolj "blaži simptome bolezni", vzrokov pa ne odpravlja, pomeni pa tudi "nadaljnjo slabitev gospodarskih razmer". "Višji kot bo DDV, vedno bolj se bodo ljudje izogibali plačevanju teh davkov."