V izjavi za javnost predstavniki FDV in NSDLU ugotavljajo, da "pogajanja o t.i. varčevalnih ukrepih potekajo v ozračju ščuvanja javnosti proti delavcem in delavkam javnega sektorja, zastraševanja, brezumnega hitenja, ultimatov, sistematičnega manipuliranja po načelu deli in vladaj ter zakrivanja resničnih namenov t.i. varčevalnih ukrepov, ki so radikalna preobrazba družbe z razgradnjo socialne države. Vladna tehnika pogajanj širi občutek izrednih razmer in preprečuje argumentirano javno razpravo o vzrokih in izhodih iz krize."

"V ozračju strahu dogovori niso mogoči"

"V ozračju strahu se ne da pogovarjati niti dogovoriti,“ poudarjajo in opozarjajo, da bo paket varčevalnih ukrepov vključno s kompromisnimi različicami, ki jih ponuja vlada, "najbolj prizadel najbolj negotove in najslabše plačane med nami."

Skupnost FDV in NSDLU tudi poudarjata, da krize niso povzročili v javnem sektorju in je zato tudi ne nameravajo plačati, "varčujemo pa že, odkar pomnimo".

Opozarjajo tudi na učinke, ki jih bodo napovedani varčevalni ukrepi pomenili za visoko šolstvo in znanost. Na Univerzi v Ljubljani potrebujejo 20 milijonov dodatnih sredstev za izvedbo bolonjskih programov, sporočajo, "vlada pa nam po nujnem postopku jemlje dodatnih 31 milijonov evrov in 36 milijonov evrov za raziskovanje".

Bralni maraton: Pred državnim zborom študentje spet berejo Hlapce Ivana Cankarja

9000 evrov šolnine za leto dni magistrskega študija?

Po uveljavitvi varčevalnih ukrepov na univerzi ne bo mogoče izvajati študijskih programov in številni učitelji in učiteljice, raziskovalci in raziskovalke bodo odpuščeni, še napovedujejo. "Edini način, da izvedemo študijske programe, bo uvedba šolnin vsaj na drugi stopnji. Na FDV to konkretno pomeni minimalno 9000 evrov letne šolnine za magistrski študij. Številne družine si zato ne bodo mogle privoščiti šolanja svojih otrok na višjih ravneh."

"Kot delavcev in delavk univerze nas ne zanimajo zgolj naše plače, ampak tudi razvoj znanja kot javne in skupne dobrine, njegova vključujočnost in vpliv na vsesplošen socialni in kulturni razvoj posameznikov in družbe," pišeta Skupnost FDV in NSDLU, ki še pozivata "kolege in kolegice v drugih segmentih javnega sektorja, da razmišljajo o kvaliteti in dostopnosti javnih storitev in se vprašajo, kaj konkretno pomenijo t.i. varčevalni ukrepi za tiste, katerim so naše storitve namenjene: bolnike, učence, študente, uporabnike socialnega varstva, medijskih in kulturnih vsebin itd., pozivamo, da zgradimo družbeno nasprotovanje uničevalnim ukrepom."

Včeraj koalicijski poslanci zaostrili pogoje za upokojevanje, v ZSSS ostro nasprotujejo

Vlado in Žigo Turka pozivajo k odstopu

Skupnost FDV in NSDLU od vlade zaradi "kršenja temeljev demokratičnega vladanja“, kar počne z "vsiljevanjem izrednih razmer in odrekanjem pravice do argumentirane javne razprave" zahtevajo odstop, še posebej pa zahtevajo odstop ministra Žige Turka. "Nekdo, ki komunicira s hrbtom obrnjen proti sogovornikom, ne more biti minister v demokratični vladi," poudarjajo in dodajajo, da podpirajo "vse družbene in politične sile, ki v Evropi skušajo zaustaviti uničujoč val politik zategovanja pasov“.

Izrazili so tudi podporo vodstvu Univerze v Ljubljani v nasprotovanju vsakršnim proračunskim rezom v škodo visokemu šolstvu in znanosti ter vse pozvali, da se v čim večjem številu udeležijo akcij nasprotovanja sprejetju zakona o uravnoteženju javnih financ in rebalansa proračuna v četrtek.