"Petnajst let ste že predsednik naše stranke, pa ste ponovno kandidirali za to mesto. Se vam ne zdi, da je počasi dovolj? Petnajst let. Koliko bi še radi? Še en mandat, dva? Se imate za prihodnost te stranke? Ali za preteklost," se v pismu sprašuje strankarski podmladek iz Ljubljane in dodaja, da je zaradi toliko let kopičenja moči in omejevanja razvoja v stranki ustvaril situacijo, da ni kandidata, ki bi lahko suvereno prevzel predsedniško mesto in stranko popeljal naprej. Pahorju so zato predlagali, naj umakne kandidaturo in resno razmisli o temeljnem vprašanjem - ali je SD res tista stranka, katere član želi biti.

Medtem ko je Pahor prek svojega tiskovnega predstavnika včeraj poslal naslednji odziv: "Pred vsakim kongresom stranke Socialnih demokratov so različna mnenja in stališča povsem legitimna ter del demokratičnega procesa znotraj naše stranke," in na dodatna vprašanja ni želel odgovarjati, se je toliko bolj razgovoril vodja poslanske skupine SD Janko Veber in pismo označil kot del sklopa "priprav" na kongres. "Stopiti na čelo stranke ne prinaša le lepih trenutkov, temveč tudi odgovornosti, ki pa jih vodilnemu v SD nikoli ne zmanjka. Razmišljanje, kot ga vidimo v dopisu, je vseskozi prisotno v določenem delu članstva, iz vsebine pa tudi ni videti, da bi ponudili kakšno konkretno rešitev. Njihovo dilemo bo kongres zagotovo razrešil," je bil oster Veber. Kot smo že poročali, bodo delegati stranke o novem vodstvu stranke odločali na kongresu 2. junija v Kočevju. Kandidati za najvišji stolček v stranki so trije: poleg sedanjega predsednika še nekdanja ministra v Pahorjevi vladi, Patrick Vlačič in Igor Lukšič. Da so razmere napete in končni izid negotov, priznavajo mnogi v stranki. Prejšnji teden je odmevala novica, da je predsednica ljubljanske SD na sedež stranke naslovila pismo in zahtevala, naj o zlatem fiskalnem pravilu razpravlja in odloči predsedstvo stranke, ne zgolj poslanska skupina.

Predsedstvo stranke se bo sestalo v ponedeljek, ampak, kot je opozoril Veber, stališče, ki ga bodo sprejeli glede fiskalnega pravila, za poslance ne bo zavezujoče. Dopušča pa možnost, da bodo na predsedstvu spregovorili o pismu ljubljanskega podmladka Pahorju.