Kot je poudaril predsednik, bodo takoj po praznikih pogajanja med vlado in sindikati prešla v ključno fazo. Od teh pogajanj, ki bodo vključila tudi delodajalce in politične stranke, pa bo odvisno, kako bo videti varčevalni paket, naš vzdržen finančen razvoj in kakšni bodo drugi ukrepi.

Predsednikov poziv gre tu vsem pogajalcem, naj se pogajajo pošteno, v dobri veri in z občutkom za skupen sporazum. Odločitve, ki bi bile dosežene s preglasovanjem ali ki bi pustile občutek, da so vsiljene, ne bodo dobre, opozarja predsednik in dodaja, da moramo pri tem popraviti, spremeniti in izboljšati način poteka pogajanj.

Janković na Rožniku: "Delo je treba zagotoviti vsakomur"

Ni razloga, da bi ustvarjali umetni konflikt med sektorjema

Predsednik Türk je poudaril tudi, da se danes včasih ustvarja občutek, da obstaja nekakšen nujen konflikt med t.i. realnim sektorjem gospodarstva in javnim sektorjem. Ta občutek pa je, kot je izpostavil, umeten, tak konflikt ne obstaja in nobenega razloga ni, da bi ga ustvarjali.

"Vsak odgovoren član naše družbe ve, da brez dobrega gospodarstva ne bomo imeli vzdržne in dobre socialne države, hkrati pa vsak odgovoren član naše družbe ve, da brez dobrega šolstva, brez dobrega zdravstva, brez skrbi za upokojene, brez skrbi za mlade in brez dobre državne uprave tudi dobrega gospodarstva ne bomo imeli," je dodal.

Delavci ne more biti le strošek ali storitev. Delo in delovni človek je in bo ostal vrednota tudi za naprej, je poudaril predsednik.

Semolič: Prav za vsako delavsko pravico se je treba boriti

Spomnili so se tudi padlih borcev

Na slovesnosti so se spomnili tudi padlih borcev 4. bataljona Cankarjeve brigade. Predsednik je poudaril, da je bil upor slovenskega naroda zoper okupatorja v drugi svetovni vojni najpogumnejše dejanje v zgodovini slovenskega naroda.

"Korenine slovenske države in vse naše državnosti so prav v narodnoosvobodilnem boju, kajti boj zoper okupatorja je spremenil slovenski narod iz enega od podložnih narodov Evrope v narod, ki je vzel usodo v svoje roke, postal gospodar svoje usode in vsa naslednja desetletja ustvarjal podlago za to, da je na koncu pridobil tudi lastno državo," je še dodal.