"Ali še upamo reči delu čast in oblast," se je vprašal ljubljanski župan, ki tradicionalno nagovori zbrane na prvomajski prireditvi na Rožniku. Janković se je ob tem dotaknil predvidenih vladnih varčevalnih ukrepov, pri katerih po njegovem mnenju ne gre za varčevanje, ampak za uničevanje. Kot pojasnjuje, je to podobno, kot če bi rekli: "Posekajmo jablano, jeseni bomo pa pobirali sadove."

Pomen spoštovanja vsakega delavca

Ob tem je spomnil na volilni program Pozitivne Slovenije, ki po njegovih besedah načrtuje zmanjšanje javnega primanjkljaja na "mnogo manj boleč ali celo neboleč način". Prav tako je spomnil na dogovor, ki ga je šest predsednikov parlamentarnih strank sklenilo s predstavniki sindikatov in upokojencev, da enostransko ne bodo posegali v pridobljene pravice. "Pa smo dobili vlado, ki ta dogovor zanika," je dejal Janković. Kot pravi, sicer nasprotuje stavki in referendumom, a kapo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije vseeno nosi s spoštovanjem, kajti zagovarja dialog.

Poudaril je tudi pomen spoštovanja vsakega delavca. Kot pravi, ne smemo dopustiti, da "kdo razdvaja ljudi na tiste, ki ustvarjajo v gospodarstvu, in tiste, ki so samo nepotreben strošek". "Ali so javni delavci, ki opravljajo svoj posel dobro, nepotreben strošek," se je vprašal Janković, ki meni nasprotno.

V dveh dneh 40.000 obiskovalcev

Recitatorji in različne glasbene skupine bodo obiskovalce Rožnika, kjer so postavili tudi prireditveni šotor, zabavali danes do 17. ure. Prvomajsko prireditev na Rožniku, tako kot kresovanje na predvečer praznika, vsako leto pripravlja Osrednjeslovenska območna organizacija Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Po pričakovanjih organizatorjev se bo v dveh dneh tu zvrstilo okoli 40.000 ljudi. Med obiskovalce so danes razdelili okoli 3500 rdečih nageljnov, ki so simbol današnjega mednarodnega praznika.