Na Kongresnemu trgu je vrsto praporjev različnih veteranskih združenj od vsepovsod. Osrednji govorec je bil predsednik Zveze borcev Janez Stanovnik, govor pa je imel tudi župan Ljubljane Zoran Janković.

Stanovnik je v začetku svojega govora poudaril: "Upor je največje, najbolj veličastno dejanje naše zgodovine. Z njim je narod dosegel združeno Slovenijo."

"Samozavest slovenskega naroda je bila pokazana na plebiscitu in je vzela sapo celemu svetu. Plebiscit je bil kronan s osamosvojitveno vojno, ki je ponovno pokazala zgodovinsko enotnost narodu," je poudaril Stanovnik. "Upor med drugo svetovno vojno in osamosvojitev brez socialne pravičnosti bi bila prazna."

Stanovnik je še poudaril, da je partizanski upor zoper okupatorja v narodni značaj vcepil samozavest, solidarnost in prinesel ljudsko demokracijo. "Kocbek je dejal,da je narodnoosvobodilna borba narodu vcepila solidarnost. Strankarstva demokracija ni dovolj. Demokracija rabi glas naroda, kot ste vi," je še nagovoril zbrane.

Varčevanje: Vprašanje ni ali, temveč kako

Stanovnik se je v svojem govoru dotaknil tudi vladnega varčevanja: "Če je narod prezadolžen, ni več suveren. Za vsako ceno moramo priti iz pasti dolga. Ni vprašanje ali, temveč kako." Zdajšnje varčevalne ukrepe pa je označil za nacionalizacijo, saj so usmerjeni izključno na redukcijo dohodkov.

"Varčevanje mora biti prostovoljno. Svetovno znani psiholog Anton Trstenjak je dejal, da smo Slovenci delovni in varčni," je poudaril. "Ne moremo pa jemati porodnicam, starkam v hribih," je poudaril in požel bučen aplavz, nato pa je še dodal, "moramo se odrekati, a proporcionalno in pravično."

"Sila, grožnja in prevara nas ne bodo pripeljale iz sedanje zagate. Pripravljeni pa smo na razumna odrekanja," je dodal. "Poštenost, pravičnost in socialno dogovarjanje so pot iz zagate. Dialog da, a ne dialog gluhih," je zaključil.

Pozdravil bi koga iz vlade, pa nikogar ni

Prisotne je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. "Pozdravil bi tudi koga iz vlade, pa žal nikogar nisem videl," je dejal. V svojem nagovoru se je dotaknil dogodkov izpred 70 let in izpostavil, da je treba spoštovati tradicijo naroda. Ker Ljubljana danes gosti proslavo, je po besedah Jankovića "srečna, neodvisna, pokončna in ponosna". "Smrt vsem fašizmom, svoboda vsem narodom," je sklenil ljubljanski župan.

Tudi Janković je komentiral aktualne vladne varčevalne ukrepe, ki po njegovi oceni uničujejo socialno in solidarno državo, in izpostavil, da je treba delo zagotoviti vsem ljudem v državi.

Proslave so se med drugim udeležili tudi predsednik republike Danilo Türk, podpredsednica državnega zbora Renata Brunskole in nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Po poročanju Mitje Stepišnika na twitterju naj na proslavi ne bi bilo predstavnikov vlade, poslancem državnega zbora pa zbrani žvižgajo. Po poročanju Dela je prisotna skoraj cela politična levica, tudi Borut Pahor.

Letos brez državne proslave

Danes obeležujemo dan upora proti okupatorju, ki je državni praznik in dela prost dan. Letos bo praznik, ko se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, zaradi varčevanja minil brez državne proslave.

Osvobodilna fronta, s prvotnim imenom Protiimperialistična fronta, je bila ustanovljena leta 1941 v Rožni Dolini v Ljubljani, a ne na današnji dan, temveč na dan prej. Po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo junija istega leta je organizacija tudi pozvala k oboroženemu uporu.

V preteklih letih smo praznik obeležili tudi z državno proslavo, marca pa je vlada odločila, da bo letos proslav manj in da tako ne bo proslave ob dnevu upora proti okupatorju, kar je razburilo del javnosti.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik je to vladno odločitev ocenil kot ideološko. Da naj o svoji odločitvi vnovič razmisli, je vlado pozval tudi poslanec SD Samo Bevk. Vlada mu je dan pred praznikom odgovorila, da je odločitev sprejela v luči varčevalnih ukrepov in da je bila odločitev zaradi časovne stiske sprejeta brez sodelovanja zainteresirane javnosti. Kot tudi pojasnjujejo na vladi, njihova odločitev ni ovira, da se izven okvira državnega proračuna organizirajo proslave ob praznikih.

Preberite še:

VSO: Dan upora proti okupatorju je v kriznih razmerah lahko povod za ostre izjave

Žerjav: S skupnimi močmi se bomo zmogli upirati tudi sodobnemu "okupatorju" - krizi