Predsedniki parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin se bodo na povabilo premiera v ponedeljek sestali v državnem zboru. Nadaljevali bodo z razpravo o predlogu dokumentov Partnerstvo za izhod iz krize ter Protokol o vplivu in odgovornosti. Predlog Partnerstva za izhod iz krize izhaja iz v okviru Ekonomsko-socialnega sveta usklajenih izhodišč za socialni sporazum 2012-2016. Dokument je usklajen znotraj vladne koalicije, a je odprt za dodatne predloge opozicijskih strank.

O omenjenem dokumentu so se predsedniki parlamentarnih strank pogovarjali že na srečanju v začetku aprila, ko so izrekli podporo uradnemu začetku postopka spremembe ustave z vnosom fiskalnega pravila. Prvaka opozicije Zoran Janković (Pozitivna Slovenija) in Borut Pahor (SD) sta bila tedaj do pristopa k partnerstvu zadržana, saj naj bi opozicijski stranki z vladno stranjo sodelovali le pri posameznih projektih.

V ponedeljek zvečer pa bo tudi srečanje vlade s koalicijskimi poslanci, ki ga prav tako pripravlja premier Janša. Razprava bo tekla o ukrepih za uravnoteženje javnih financ, ki ga je vlada pred kratkim posredovala v parlamentarno proceduro, medtem pa bodo o vsebini ukrepov še vedno tekla pogajanja med vladno in sindikalno stranjo.