Danes so določili tudi tudi rok, do katerega naj zbornica pripravi odgovor na znižanje tarif, in sicer konec maja, so sporočili z omenjenega ministrstva.

Pličanič in Tičar Bešterjeva sta na srečanju spregovorila tudi o prenosu nespornih zapuščinskih zadev s sodišč na notarje, s čimer bi razbremenili sodišča ter zagotovili krajše in cenejše postopke za uporabnike storitev, posledično pa večjo učinkovitost sodišč. Ob tem sta se dogovorila, "da je v zvezi s prenosom pristojnosti s sodišč na notarje poleg nespornih zapuščinskih zadev treba pustiti odprta vrata tudi za nekatere druge pristojnosti," so zapisali na ministrstvu.

Minister in predsednica notarske zbornice sta izmenjala tudi stališča glede prenosa nekaterih pristojnosti notarjev na upravne enote. "Minister je kot primer izpostavil prenos oziroma sodelovanje upravnih enot pri overitvah podpisov o nepremičninah," so navedli na ministrstvu.

Glede prenosa nespornih zapuščinskih zadev s sodišč na notarje na ministrstvo sicer pojasnjujejo, da je povezan z glavnino predlaganih določb novele zakona o notariatu, ki je v pripravi na ministrstvu. Poleg omenjenega prenosa novela vsebuje tudi nekatere druge predvidene spremembe, "ki bodo razjasnile oziroma odpravile še nekatere pomanjkljivosti veljavnega zakona, ki so bile zaznane tudi s strani notarske zbornice".

Pri tem na ministrstvu navajajo "ustreznejšo določitev števila notarskih mest, ureditev dostopa notarjev do javnih zbirk podatkov, poenotenje postopka dokazovanja primernosti notarskih prostorov in opreme, novosti glede imenovanja in razrešitve notarja ter prilagoditve v delu, ki se nanašajo na projekt e-notar".

Omenjeno srečanje je bilo prvo tovrstno srečanje novega ministra, pristojnega za pravosodje, s predsednico notarske zbornice. Pličanič je sicer že v ponedeljek na novinarski konferenci, na kateri je predstavil varčevalne ukrepe ministrstva, povedal, da nameravajo notarske in odvetniške tarife prenoviti še letos.