V Pozitivni Sloveniji po besedah Župevčeve razumejo razloge za stavko javnega sektorja. "Vlada namreč z ignoranco socialnega dialoga, s podcenjevanjem javne in parlamentarne razprave o ključnih vprašanjih v državi, neusklajenimi rešitvami in zlasti z radikalnostjo predlaganih ukrepov sama postavlja temelje blokade in konflikta. Tako družbenega kot političnega," je poslanka ocenila na današnji novinarski konferenci v DZ.

Vlada ne razume sporočila ljudi, ki protestirajo

Po njenem mnenju vlada več kot očitno "ne razume sporočila ljudi, ki protestirajo proti njenim ukrepom. Sporočilo je namreč nezadovoljstvo". Ob tem je prepričana, da bi se dalo stvari delati "bolj razumno, bolj tehtno, z večjo mero dialoga in manj radikalno". Nobene "ihte ni potrebne in nobenih stvari čez noč, saj se nič dramatičnega, kar napovedujejo, ne bo zgodilo jutri".

Župevčeva je kritična do izjav premiera Janše. Pošiljanje "državljanov na luno" in podobne izjave po njenih besedah kažejo na "izrazito podcenjevanje državljanov". "To je oblastna aroganca," meni.

Vodja poslancev Pozitivne Slovenije (PS) Jani Möderndorfer meni, da so izjave premiera v odnosu do sindikatov presegle vse meje in da gre za poniževalno komuniciranje. Po Möderndorferjem mnenju Janša "ne razume in ne ve, da je to, kar se je v sredo dogajalo v Sloveniji, stavka iz obupa". Vlada namreč, je pristavil, ni imela resnega dialoga s socialnimi partnerji.

"To ni vojna in ne bitka za zmago"

"Želimo si imeti predsednika vlade, ki je strpen in ima normalen dialog, ne žali čustev ljudi, ki živijo bistveno slabše od njega in niso krivi, da so v položaju, v kakršnem so, v položaju, ko jih je strah prihodnosti," je bil do Janše oster vodja poslancev PS.

Odzval se je na Janševo izjavo, da so v sredo stavkali tisti, ki jih kriza še ni prizadela. Toda Möderndorfer ocenjuje, da jih je že prizadela in da jih bo s predlaganimi varčevalnimi ukrepi vlade še naprej. Prav tako je prepričan, da "nihče v Bruslju te vlade ne sili", da tako hitro in na takih področjih izvede prav take varčevalne ukrepe. To je le ena od možnosti, ki jih je predstavila ta vlada in ne Bruselj, pravi in dodaja, da obstajajo tudi druge poti.

Möderndorfer sicer verjame, da se bodo vlada in sindikati dogovorili. "Toda ena in druga stran, zlasti pa vlada, morata vedeti, da to ni vojna in ne bitka za zmago, saj iz tega ne bo prišel nihče, ki bo zmagovalec," opozarja.