Po podatkih Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) ter Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir) je v šolstvu in kulturi stavkalo okoli 45.000 javnih uslužbencev. V Svizu 41.421 ali 85 odstotkov vseh, ki jih zastopa Sviz v šolstvu, znanosti in kulturi. V Viru je stavkalo 3500 zaposlenih članov in nečlanov sindikata. Stavkali pa so tudi zaposleni v kulturnih zavodih, včlanjeni v Gloso, zaprtih je bilo 100 ustanov. Na ljubljanski univerzi pa je stavkalo šest fakultet.

V zdravstvu in socialnem varstvu je stavkalo okoli 43.000 javnih uslužbencev. Kot je dejal predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič, je sindikat doživel neverjetno podporo tako v članstvu kot nečlanstvu, predvsem pa pri uporabnikih, ki so z razumevanjem sprejeli zmanjšan obseg dela. Predsednik Sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Matija Cevc je dejal, da ga je odziv na stavko presenetil. Predvsem, ker so se jim v ljubljanskem kliničnem centru pridružili tudi številni zdravniki, ki sicer niso člani njihovega sindikata. Stavkali so tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije. Po besedah sekretarke Mojce Šumer so uspešno izvedli stavko tudi v drugem največjem zdravstvenem zavodu, mariborskem kliničnem centru.

Pritiski, neodzivnost in laži

Predsednik sindikata državnih organov Drago Ščernjavič je opozoril, da so  delodajalci izvajali pritiske na stavkajoče, niso dajali navodil o ravnanju med stavko in se na sklepe sindikatov, kot je v skladu z zakonom, niso odzivali, kar je onemogočalo pogajanja. Dodal je tudi, da je vlada izdala množico podrobnih navodil, "kako bi razsekali stavko v mnogih državnih organih, ki so dvignila mnogo konfliktov v mnogih okoljih". Pri tem je izpostavil upravne enot in občine. Kljub temu so z odzivom na stavko zadovoljni, saj se ji je pridružilo okoli 10.000 zaposlenih.

"Prekršeni so vsi roki in procedure, da bi se sploh lahko šli pogajat," je protestiral Ščernjavič. Poleg tega po njegovih besedah na zaposlene, ki želijo stavkati, izvajajo velike pritiske. Delodajalci v javnem sektorju zaposlene po njegovih besedah izrecno pozivajo, naj se izrečejo o stavki, sestavljajo sezname stavkajočih in ponekod celo prepovedujejo zbore delavcev, je dejal sindikalist.

Dva sindikata javnega sektorja (Sindikat državnih organov SDOS in Sindikat javnih uslužbencev Slovenije) sta izrazila ogorčenje nad ravnanjem vlade in njenih organov med današnjo stavko. Pristojna ministrstva in vse posamezne delodajalce sta sindikata s sklepom o stavki tudi seznanila, ti pa bi se po zakonu morali odzvati. Od enajstih so se odzvali samo štirje.

Sicer na policiji in ministrstvu za notranje zadeve stavka kakšnih 3000 zaposlenih. Podatkov o incidentih pri samem izvajanju stavke zaenkrat ni, razen nekaj težav na mejnih prehodih, ki pa so jih policisti skupaj s cariniki tudi uspešno odpravili, so sporočili iz sindikata.

Sekretar Sindikata poklicnih gasilcev David Švarc je pojasnil, da je stavkala velika večina od okoli 800 zaposlenih v gasilstvu. Pri tem pa je opozoril, da je osnovna plača gasilca 831 evrov bruto, neto pa 585 evrov, zaradi neodpravljenih plačnih nesorazmerij pa gasilci dajejo že leto in pol še 65 evrov na mesec. Zato je po njegovih besedah trditev, da javni sektor ne prispeva h krizi v naši državi, laž. Sindikat naj bi stavko ob polnoči prekinil.

Tudi zdrastveni sindikati opozarjajo na pritiske

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar je na današnji novinarski konferenci, na kateri so se zbrali sindikati delavcev v zdravstvu, ki so napovedali stavko, dejala, da so se do torka pozno zvečer zelo nagibali k temu, da bi odpovedali stavko, če bi prišlo do solidnega sporazuma. Ker pa po njenih besedah ta vlada kaže aroganco in do sporazuma niso prišli, danes stavkajo.

Za stavko se niso odločili le člani sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, čeprav tudi številni zdravniki po besedah predsednika Sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča stavko načeloma podpirajo.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije Darinka Auguštiner pa je poudarila, da stavka ni uperjena proti bolnikom, ampak proti vladi in njenemu odnosu do delavcev v javnem sektorju in do državljanov. Tako, kot zatrjuje, stavka poteka v skladu z zakonskimi zahtevami na področju zdravstva, za bolnike pa je poskrbljeno.

Preberite še:

Učitelje bolj kot znižanje plač skrbijo spremembe standardov in normativov

Na mejnih prehodih ni zastojev, ceste po Sloveniji "skoraj prazne"

Stavka na družbenih mrežah: kam z otroki in kdo bi moral za koga skrbeti?