Po državi je da nes potekala splošna stavka javnega sektorja, ki je uperjena proti predlaganim vladnim varčevalnim ukrepom. V stavki naj bi po ocenah sodelovalo 100.000 javnih uslužbencev, čeprav natančno število stavkajočih še ni znano. Med drugim stavka 40.000 zaposlenih v izobraževanju, 30.000 zaposlenih v zdravstvu ter 8000 zaposlenih v policiji.

Tiskovni predstavnik Sviza Sandi Modrijan je za Dnevnik.si sporočil, da podatke o število stavkajočih, zaposlenih na področju vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture dobivajo prek posebne aplikacije. Po zadnjih podatkih se je stavki pridružilo 41.286 zaposlenih ali nekaj čez 85 odstotkov. "Stavko so ob opredeljevanju za ali proti stavki izglasovali v 721 zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v 34 zavodih s področja kulture in 16 zavodov iz znanosti oz. raziskovanja. V stavki torej danes sodeluje skupno 771 zavodov, kjer ima SVIZ organizirano svoje članstvo," je pojasnil.

"V aplikaciji so zaupniki SVIZ lahko vnesli tudi število otrok, ki so jih kljub stavki ob dogovoru s starši sprejeli v varstvo. Skupaj je v slovenskih vrtcih in šolah danes v oskrbi 3.663 otrok," je še navedel Sandi Modrijan.

Stavkajoči policisti. (Vir: Facebook)

Stavkajo na delovnih mestih

Javni uslužbenci so stavkali na delovnih mestih, za številne pa velja zakonska omejitev, po kateri morajo zagotavljati minimalne standarde delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi in premoženja ali je nenadomestljiv pogoj za življenje in delo državljanov.

Na dan stavke so bili vrtci in šole zaprti. Kljub temu, da zakonodaja ne omejuje izvedbe stavke v šolstvu, bodo v vrtcih pod določenimi pogoji zagotovili minimum delovnega procesa. Splošna stavka se je v šolah začela ob 6. uri zjutraj, v vrtcih uro prej, odvisno od odpiralnega časa. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture je stavko napovedal v 662 zavodih.

Učitelji izpostavljajo spremembe normativov in standardov

Poklicali smo na eno izmed slovenskih srednjih šol, kjer so nam sporočili, da so s stavko začeli že ob 7.30 uri. Potrdili so, da so vrata šole zaprta, dela pa samo ravnatelj. Na vprašanje, kaj počnejo učitelji, pa so nam odgovorili, da sedijo v zbornici in opravljajo tisto delo, ki jim v času normalnega dela ostane v popoldanskem času ali med koncem tedna: popravljajo kontrolne naloge ter urejajo redovalnice in dnevnike.

Kaj se je dogajalo v eni od srednjih šol v Ljubljani, nam je povedal 27-letni učitelj, ki je želel ostati neimenovan. "Zjutraj smo se dobili na sestanku vseh zaposlenih, stavkovni odbor je predstavil razloge za stavko in še enkrat predstavil varčevalne ukrepe vlade. Sledil je redni sestanek sindikata, trenutno pa smo v zbornici," je povedal za Dnevnik.si. Dodal je, da se bodo kmalu odpravili na ljubljanske ulice, a da se takšnemu protestu ne bodo pridružili vsi zaposleni.

Se pa učitelji na tej srednji šoli zavedajo, da je treba varčevati in da se bodo plače znižale, strinjajo pa se tudi z Branimirjem Štrukljem, da učitelji raje popustijo pri plačah kot pa pri standardih in normativih. "Želijo, da delamo več in to za manj denarja. Ura dela več na učitelja, se sicer ne sliši ravno veliko, a lahko to za seboj potegne marsikaj – ponekod celo odpuščanja. Vztrajati je treba do konca!" je bil jasen.

Med stavko opravljajo tisto, kar sicer postorijo izven delovnega časa

V eni izmed osnovnih šol so nam pojasnili, da je šola prazna, vrata pa imajo odrta, a pred njimi stoji stavkovna straža. V vrtec sta prišla dva otroka od 200. "Med stavko delamo stvari, ki jih sicer opravimo doma ali pa v prostih urah, torej popravljamo teste, sestavljamo nove, pripravljamo se na učne ure," nam je pojasnila učiteljica. "Hišnik je pospravil okoli šole, prišla je tudi čistilka. Vzgojiteljice čistijo vrtec," nam je še povedala. Tudi na osnovni šoli jih bolj kot plače skrbijo spremembe standardov in normativov.

(Foto: Vanja Brkić)

"Zbrali smo se ob 7.30, ob 8.30 smo imeli zbor delavcev, na katerem smo napisali odprto pismo naših zahtev oz. posledic ukrepov za nas za ministrstvo. Imamo stavkovne straže dveh učiteljev, ki se menjajo na pol ure," so nam pojasnili na eni izmed osnovih šol na Jesenicah. "Naš kabinet jezikoslovcev dela: urejamo papirologijo, popravljamo teste, imele smo aktiv. Skratka vse, za kar ni časa in energije, če imamo otroke v šoli," so nam sporočili.

Poklicali smo tudi vzgojiteljico, ki dela v enem od ljubljanskih vrtcev. Povedala nam je, da so jih starši pri stavki podprli, saj niso v varstvo pripeljali niti enega od okoli 200 otrok. Dodala je, da sicer običajnega dela ne opravljajo, se pa pripravljajo na jutrišnji dan, kar pomeni, da pospravljajo igralne kotičke in prostore, pravzaprav počenjajo tiste stvari, za katere v času rednega dela nimajo časa.

Na Fakulteti za družbene vede, kjer so izglasovali stavko, so šli očitno še korak dlje. Na svojem spletnem portalu so obesili sporočilo, da stavkajo in onemogočili dostop do katerhkoli drugih vsebin.

 

(Vir: http://www.fdv.uni-lj.si/)

Vrtec Ig deluje normalno

V podružnicah vrtca Ig so se stavke vzdržali, a jo, kot so zapisali na svoji spletni strani, podpirajo. Ravnateljica vrtca Jožica Kovačič je za Dnevnik.si povedala, da se stavke niso udeležili, ker nihče od kolektiva ni član sindikata in bi zato organizacija stavke predstavljala precejšen zalogaj. Pravno so se podučili tudi o siceršnjih možnostih za stavko in ugotovili, da lahko zaposleni v vrtcu vseeno stavkajo, če želijo. ''To informacijo smo posredovali vsem zaposlenim v vseh naših podružnicah, a se nihče ni odločil za to,'' je povedala Kovačevičeva. Vir je za Dnevnik.si dejal, da naj bi pred kratkim na vrtec iz pristojnega ministrstva celo prišla ''okrožnica'', ki naj bi stavko prepovedovala, a je ravnateljica to povsem zanikala. ''Vse, kar smo z ministrstva prejeli, so bila pojasnila v zvezi z (morebitno) stavko, ki pa so javna in tudi objavljena na spletni strani ministrstva.''

Policisti ustavljajo, a ne kaznujejo, zaporniki ostali brez dopoldanskega sprehoda

Policisti so začeli stavkati ob 6. uri in bodo stavkali do preklica. Policisti in tudi cariniki bodo delo opravljali še bolj temeljito, zaradi česar bi se čakalne dobe na mejnih prehodih lahko nekoliko povečale.

Vojaki zaradi zakonskih omejitev ne bodo stavkali, vendar podpirajo stavkovne zahteve. Stavki so se pridružili tudi zaposleni na upravnih enotah, vendar še ni znano, kako bodo organizirali delo na dan stavke.

Stavki so se praktično v celoti pridružili tudi poklicni gasilci. Sekretar sindikata poklicnih gasilcev David Švarc je razložil, da je v Sloveniji med 600 in 700 poklicnih gasilcev, udeležba v stavki pa je "praktično 100-odstotna". Gasilci so tako kot številni drugi poklici pri stavki omejeni z zakonom. Zato so tudi v stalni pripravljenosti na požarno stražo, intervencije v primeru požarov in naravnih nesreč, za intervencije, ki niso nujne, pa danes niso na voljo.

Sekretar sindikata carinikov Dušan Miščevič pa s številko stavkajočih ni postregel. Razložil je, da so k stavki pozvali vseh 1600 zaposlenih v carinski službi, vendar morajo cariniki kljub stavki po zakonu opravljati "praktično vse" naloge, zato ne morejo ugotoviti, koliko carinikov dejansko stavka. Prav tako v sindikatu ne nameravajo članov pozivati, naj se izrečejo, ali so stavkali. Miščevič je dodal, da "ni človeka v carinski službi, ki bi se strinjal s temi ukrepi, saj so plače že sedaj mizerne".

Točnega števila stavkajočih prav tako še ni za zaposlene v pravosodju. Predsednik Sindikata delavcev v pravosodju Tomaž Virnik je dejal, da stavka večina zaposlenih, samo na območju Ljubljane okoli 500 ljudi. Sodišča so odprta, delo pa poteka kot ob dežurstvih - uradnih ur ni, sprejemajo pa nujne zadeve. Virnik je tudi ponovil način stavke paznikov. Ti danes niso izvedli dopoldanskega sprehoda obsojencev, prav tako zaprtim danes ne omogočajo telefonskih klicev, z izjemo klicev odvetnikom ali na konzularna predstavništva.

Sindikat policijskih gasilcev je komentiral včerajšnja pogajanja: "Bili smo razočarani! Govorijo eno, delajo drugo. Vsak bi nekaj izgubil." Včeraj dopoldne so se pogovarjali tudi z Vizjakom, poroča Žurnal24, ki pa ni pooblaščen za plače. Predsednik sindikata se je spraševal, zakaj je bil minister sploh tam. Vizjak pa naj bi jim rekel: "Vi kar stavkajte!"

Odpovedanih nekaj nenujnih operacij in pregledov

Stavke naj bi se udeležilo tudi okoli 30.000 zaposlenih v zdravstvu - so prestavili nekatere nenujne specialistične preglede. Sicer pa v bolnišnicah zatrjujejo, da delo poteka nemoteno in da je za bolnike poskrbljeno.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da so danes kljub stavki večinoma vsi naročeni bolniki obravnavani, a se danes na preglede ni moč naročati. Pri obravnavi so možni časovni zamiki zaradi počasnejšega dela. Nekaj bolnikov, ki so bili naročeni na pregled za danes, so že prej prenaročili. Na več oddelkih delo poteka enako kot sicer.

Na kirurški kliniki so odpovedali nekatere nenujne poseg, operativni program poteka na večini operacijskih miz. Na ortopedski kliniki ne delujejo vse operacijske dvorane, na očesni kliniki pa je delno zmanjšan diagnostični program.

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto je povedala, da delo pri njih poteka normalno, operacij niso odpovedali. Nekaj bolnikov so morali zaradi tega, ker danes v bolnišnici ne deluje pet specialističnih ambulant, prenaročiti. Ti bodo obravnavani v prihodnjih sedmih dneh, medtem ko so nekaj od teh bolnikov že obravnavali v torek.

V UKC Maribor so pojasnili, da delo poteka normalno in da operacij niso odpovedali oziroma bolnikov prenaročali. Delo poteka normalno tudi v specialističnih ambulantah. Enako so povedali v bolnišnicah Brežice, Murska sobota, Sežana in Izola.

Zdravstveni dom Vič (Foto: Bojan Velikonja).

Celjanke ostale brez kontracepcijskih tablet, stavkale tudi medicinske sestre v brežiški bolnišnici

V Splošni bolnišnici Celje je zaradi stavke delo na bolnišničnih oddelkih potekalo do 15. ure tako kot ob nedeljah ali praznikih. Operacije izvajajo le v urgentnih primerih in pri otrocih, zato so odpovedali 14 operativnih posegov, ki so bili predvideni za danes. Delo v specialističnih in diagnostičnih ambulantah poteka normalno, zaradi stavke so zaprla vrata samo ena diabetična ambulanta, angiološka ambulanta ter kontrolna ambulanta oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja, v katerih so 54 bolnikov naročili za drug dan. V ginekološki ambulanti ženske danes ne morejo dobiti receptov za kontracepcijske tablete.

V veselje šolarjev stavkajo v vseh posavskih šolah, od ostalih pomembnejših javnih služb pa so se opozorilni akciji pridružilo še osebje medicinskih sester v zdravstvenih domovih in deloma v brežiški splošni bolnišnici, zaposleni na občinah Brežice in Sevnica (v Krškem delajo) ter na upravnih enotah Sevnica ter Krško, medtem ko na UE Brežicah pristašev stavke ni bilo zadosti.

V šempetrski bolnišnici nemoteno pri zagotavljanju nujne zdravstvene nege

Da je stavkovni dan, je bilo danes mogoče opaziti že na ponavadi povsem zatrpanem, danes pa dokaj praznem parkirišču ob Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. Ker so se stavki pridružili štirje reprezentativni sindikati v bolnišnici - torej vsi razen sindikata zdravnikov, danes med 9. in 15. uro ne opravljajo pregledov, na katere so bili pacienti naročeni. Direktor bolnišnice Silvan Saksida je sporočil, da bodo vse, ki so danes ostali brez predvidenega pregleda uvrstili na prednostno čakalno listo in jih o novem datumu pregleda obvestili čim prej.

V šempetrski bolnišnici so nam povedali, da delo poteka nemoteno v primeru nujne medicinske pomoči ter pri zagotavljanju nujne zdravstvene nege in oskrbe. Prav tako so bili opravljeni vsi nujni operativni posegi in pregledi v specialističnih ambulantah. Do 12. ure pa tudi niso zabeležili povečanega števila obiskov v urgentnih ambulantah. Po podatkih sindikatov so v bolnišnici že prej pisno nenujne preglede odpovedali približno 240 bolnikom, če je kdo vseeno prišel ali obvestila ni prejel, so ga sprejeli. Metka Šibav, predstavnica Sindikata zdravstva in socialnega varstva nam je povedala, da so na zborno mesto stavke prišli skoraj vsi člani stavkajočih sindikatov, podprlo pa jih je tudi nekaj zaposlenih, ki niso včlanjeni v noben sindikat. Povedala je še, da so bili med stavko obveščeni o direktivi Ministrstva za zdravje, da morajo popisati vse tiste, ki stavkajo, pa niso člani sindikata. "Tega ne bomo sprejeli, med seboj se ne bomo preštevali," je zagotovila Šibavova.

Nedeljski režim dela

Tudi v socialnih zavodih bo delo potekalo kot ob nedeljah, ekipe in obseg dela bodo prav tako zmanjšani. V centrih za socialno delo bo nudena prva socialna pomoč, ostali deli bodo zaprti. Zmanjšan obseg storitev bo tudi v domovih za starejše, v varstveno-delovnih centrih pa bodo izvajali le varstveni program.

Veterinarji v javnem sektorju bodo na terenu delali le v primeru, če bo šlo za primer utemeljenega suma mučenja živali ali pa za sum na kužno bolezen. Pri klanju živali pa bodo zagotavljali nadzor le pri klanju perutnine, ne pa tudi pri klanju prašičev in govedi.

Med kulturnimi zavodi so stavko po doslej znanih informacijah napovedali v SNG Drama Ljubljana ter v gledališčih v Mariboru in Novi Gorici. Vrata bodo zaprli nekateri muzeji, arhivi in knjižnice.

"Zaposleni v Mestni knjižnici Ljubljana bomo v sredo, 18. aprila delno stavkali, kar pomeni, da bodo nekatere knjižnice delno ali pa povsem zaprte. Zaprte bodo: Knjižnica Bežigrad, Knjižnica Črnuče, Knjižnica dr. F. Škerl, Knjižnica Glinškova ploščad, Knjižnica Savsko naselje in Knjižnica Nove Poljane. Odprte le popoldan: Knjižnica Polje in Knjižnica Šentvid od 13.00 do 19.30," so sporočili in dodali, da vse ostale knjižnice in službe na dan stavke poslujejo po obratovalnem času MKL.

(Vir: www.sodisce.si/obvestilo/index.html)

Zaposleni v Kulturnem domu Nova Gorica so se soglasno odločili, da podprejo današnjo stavko in zahteve sindikatov javnega sektorja. "Zato bomo danes prekinili delo v času med 11. in 12. uro v znak  solidarnosti s tistimi družbenimi skupinami, ki jih bodo predlagani vladni ukrepi najbolj prizadeli," so sporočili.

Na upravi enoti okenca odprta

Na upravni enoti v Ljubljani kljub splošni stavki deluje vložišče in okenca za oddajo dokumentov za izdelavo potnih listov in osebnih izkaznic. Za okenci so redki zaposleni, ki morajo delati in zagotoviti, da so občanom dostopne storitve v primerih, "ko bi neizdelava dokumentov lahko ogrozila varnost in življenje ljudi".

Gneče na drugi strani okenc ni. Denimo na upravni enoti Ljubljana Center se je v dopoldanskem času oglasilo priblizno deset oseb. V običajnem dnevu v dopoldanskih urah to upravno enoto obišče med 80 in 100 oseb.

Preberite še:

Protestniki pred vlado, vlada pa na Ptuju

Protesti tokrat brez študentov

Janša: Ti ljudje živijo na luni, vlada pred sindikati ne bo pokleknila

Štrukelj: Začenja se boj za kakovostno javno šolstvo

Stavka na družbenih mrežah: kam z otroki in kdo bi moral za koga skrbeti?