Na štirih službenih poteh je ministrico Ljudmilo Novak spremljal tudi njen državni sekretar. Za primerjavo, zunanji minister Erjavec je do zdaj potoval sedemkrat. Zaradi varčevanja so že zmanjšali predvideno število poti in velikost delegacij.

Kot piše Žurnal24, očitno na uradu ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu obiskovanje zamejcev postavljajo pred varčevanje. Brezplačnik ugotavlja, da se informacije o natančnem številu poti Ljudmile Novak sicer razlikujejo. Na uradu so pojasnili, da je bila ministrica na šestih poteh, na njihovi spletni strani pa jih je navedenih še pet. Za te naj bi uradniki dobili navodilo, naj jih ne posredujejo v uradnem odgovoru.

Nekateri obiski bolj sproščene narave

Ljudmila Novak je 13. februarja, ko je prevzela posle na državne stroške obiskala Trst, Celovec in Zagreb. Dvakrat se je odpravila na Madžarsko, enkrat pa v Nemčiji. Tam se je sestala s predstavniki zamejcev oziroma Slovencev po svetu. Brezplačnik še piše, da so bili preostali obiski, ki jih z urada niso posredovali, bolj sproščene narave.

Tako se je med drugim udeležila radijskega pogovora v Avstriji, slavnostne akademije ob obletnici delovanja kulturnega centra v Gorici, prireditve Koroška poje, srečanja z mladimi Slovenci v Italiji in odprtja umetniške razstave. Na uradu so potrdili, da tam ni bila zasebno, temveč na stroške države.

Službene poti je treba gledati v luči skrbi za Slovence po svetu

Ni pa jim še uspelo izračunati, koliko njene poti stanejo. Stroškov prevoza še nimajo, potni nalogi za pet potovanj pa so vejali 126 evrov. Novakova naj bi za krajše razdalje uporabljala avto. Na uradu so za brezplačnik tudi pojasnili, da števila ministričinih poti ne nameravajo zmanjšati, saj so nepogrešljiv in nujen sestavni del in način dela. Kot pravijo, službenih poti ne moremo gledati v luči porabe proračunskega denarja, ampak kot skrb za Slovence po svetu.

Stranka Nova Slovenija je na twitterju danes objavila odziv v zvezi s člankom, objavljenim v Žurnal24. Zapisali so, da je brezplačnik, ki se utaplja v dolgovih, objavil članek, ki je v posmeh novinarskemu profesionalizmu. Stranka ni zapisala, zakaj naj bi bil v posmeh, prav tako ni podala dejstev, ki bi pričali drugače. Spodaj objavljamo njen tvit: