Janković je zanikal, da bi delal napake pri sestavljanju koalicije. "Obstajajo zapisi o tem, kaj so govorili meni, kaj so potem dejansko naredili," je dejal in dodal, da je bila edina res konsistentna v stališčih od prvega do zadnjega trenutka NSi.

Izigravanj, preobratov in igric nisem bil vajen

Ob tem je navedel, da mu je predsednik SLS Radovan Žerjav zagotovil, da bo podprl kandidatko Pozitivne Slovenije za predsednico DZ Mašo Kociper, in da so v SLS rekli, da se vidijo v zavezništvu za reforme.

DeSUS pa da ga je nagovarjal, da bi bil njihov mandatarski kandidat, še preden se je odločil za ustanovitev Pozitivne Slovenije. "Teh izigravanj, preobratov in igric pa res nisem bil vajen," je dejal.

O predsedniku Liste Virant Gregorju Virant je dejal, da nima nobene konsistentnosti, zato je škoda izgubljati besed. Po njegovem mnenju Virant v levosredinsko koalicijo ne bi vstopil, tudi če bi bil predsednik SD Borut Pahor izvoljen za predsednika DZ.

"Virant je dobil pred Dražgošami razrez delitve ministrskih mest. Tisti dan mi je zagotovil, da je prezadovoljen. Zato so zgodbe o Dražgošah, ki da bi bile prelomne, pravljice za tiste, ki ne poznajo ozadja," je povedal Janković. Ob tem meni, da je zagotovo obstajal dogovor med Virantom in Janšo že prej. "O tem sem prepričan, in ta dogovor je bil po mojem mnenju sklenjen zelo zgodaj," je dejal.

Vodenje vlade je odklonil

Jankovič je tudi opisal potek dogodkov v času iskanja kandidatov za predsednika DZ. Sporočilo SD, "naj z naklonjenostjo sprejmem dejstvo, da so Pahorja prepričali v kandidaturo za predsednika DZ", se mu, kot pravi, ni zdelo prav in sprejemljivo, saj da se o tem niso dogovorili. Te poteze pa ni razumel kot ponujeno roko SD, da so pripravljeni iti v vlado.

Janković je zatrdil, da so ga že pred neuspelimi reformami nekateri začeli nagovarjati, naj razmisli o tem, ali bi vodil vlado, vendar je odklonil. "Razumite, da je bila Pahorjeva vlada tudi moja vlada. Ko sem pred volitvami leta 2008 pozval ljudi, naj volijo kogar koli iz levega trojčka, sem resno misli. Torej proti Janši," je pojasnil.