Ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava četrtkov odstop celotne uprave Mercatorja skrbi. Po njegovem mnenju bi zaradi tega v naslednjih korakih prišlo do sovražnega prevzema največjega slovenskega trgovca s strani hrvaškega Agrokorja. To ne bi bilo dobro. Sam Mercatorja sicer ne razume kot nacionalni interes in po njegovem bo trgovec verjetno v razmeroma kratkem času pristal v tujih rokah, a ne bi bilo dobro, da bi pristal v rokah Agrokorja. "Agrokor ni strateški partner za Mercator," je poudaril.

"Odločitev je njihova. Je pa na nek način simbolično, da sem bil jaz zamenjan v času prve vlade Janeza Janše, ob nastopu druge vlade Janeza Janše pa odstopa celotna Mercatorjeva uprava," je komentiral nekdanji predsednik uprave trgovske družbe, zdaj župan Mestne občine Ljubljana in predsednik največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija Zoran Janković. Ob tem je vprašal, ali imajo ti tako imenovani lastniki, ki prodajajo zasežene delnice Mercatorja, vizijo, kdo bo vodil Mercator, alternativo obstoječi upravi družbe, ki zaposluje 24.000 ljudi.

"Če uprava in lastniki niso bili na isti strani, je edino logično, da uprava v takem primeru odstopi. Verjetno bi se sicer dalo to izpeljati tudi na drugačen način oziroma s povečanjem sodelovanja med lastniki in upravo, vendar pa stvari ne poznam v potankosti, zaradi česar bi jih težko podrobneje komentiral," nam je včeraj povedal predsednik uprave Cinkarne Celje Tomaž Benčina.

"Odločitev uprave Mercatorja me osebno žalosti, ne pa tudi preseneča. Dejansko je bila to logična posledica, saj vsi vemo, kaj se je dogajalo okoli prodaje Mercatorja njegovemu tekmecu Agrokorju, kar je zrahljalo zaupanje med upravo in lastniki. Kot predsednica sindikata Mercatorja lahko povem, da so zaposleni upravo podpirali in jo podpirajo. Ta uprava je Mercator dobro vodila, število zaposlenih se je povečalo, tržni delež v državah jugovzhodne Evrope se je povečal, vseskozi je bil prisotna visoka raven socialnega dialoga. Pred lastniki je zdaj velika odgovornost, saj družba v Sloveniji zaposluje 14.000 ljudi. Odločitev lastnikov, da zmanjša število predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu, obsojamo, in da, lahko bi rekli, da je to kazen, ker so ti podpirali upravo," je povedala predsednica sindikata v Mercatorju Vesna Stojanović.

"Presenečeni smo, da se odvijajo stvari v to smer, ker smo želeli konsolidacijo in da Mercator ostane v slovenski lasti. V živilsko-predelovalni industriji sprememb lastništva v Mercatorju ne podpiramo," je dejal predsednik sindikata kmetijstva in živilske industrije Srečko Čater.

"Odstopna izjava uprave me osebno ni presenetila. Uprava je vseskozi ravnala enotno in po prepričanju nadzornega sveta je ravnala v korist družbe," je delal dolgoletni predsednik nadzornega sveta Mercatorja Robert Šega in opozoril, da so bili lani vsi sklepi v nadzornem svetu sprejeti soglasno.

"Če pride do nezaupanja med lastniki in upravo, kar se je po mojem videnju zgodilo v Mercatorju, je potrebno potegniti določene konsekvence. Dogajanja sicer ne poznam podrobno, vendar se mi zdi, da je Debeljak ravnal pravilno, vsaj glede na napovedano zamenjavo nadzornega sveta," je dejal predsednik uprave Heliosa Uroš Slavinec.

katja.svensek@dnevnik.simatjaz.polanic@dnevnik.si