Tanko se je s tem odzval na izjave podpredsednice Pozitivne Slovenije Maše Kociper, ki je danes ocenila, da ima imenovanje Brezigarjeve zlasti funkcijo vzpostavitve popolnega nadzora SDS nad delom generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in nad delom tožilstva kot celote.

Držijo se koalicijske zaveze

Tanko je v sporočilu za javnost zapisal, da se vlada z imenovanjem Brezigarjeve drži koalicijske zaveze, da bo pri izbiri sodelavcev upoštevala strokovne kompetence, dobro poznavanje resorja ter njihovo osebno integriteto. Brezigarjeva, ki je med drugim tako pod vlado Janeza Janše kot pod vlado Boruta Pahorja uspešno opravljala naloge generalne državne tožilke, te kompetence zagotovo ima, je zapisal.

Dodal je še, da zaupajo v to, da bo vlada s pristojnimi ministri naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da bo državljankam in državljanom končno povrnila zaupanje v institucije pravne države. "To pa bo možno le, če bomo pred zakonom vsi enaki," je še zapisal.

V zvezi z očitki Maše Kociper so se odzvali tudi v MNZ, kjer pojasnjujejo, da ministrstvo, minister ali državni sekretar nimajo nobenih pristojnosti za poseganje v samostojnost in neodvisnost državnih tožilcev pri odločanju v konkretnih zadevah v zvezi s predkazenskimi postopki, sodnimi postopki in upravnimi postopki pred drugimi sodnimi ali državnimi organi.

Kociprova: Imenovanje Brezigarjeve je odstranilo zadnje iluzije o neodvisnem tožilstvu

Ministrstvo izvaja pristojnosti s področja organizacije in statusa državnega tožilstva, pravosodnega nadzora nad poslovanjem državnega tožilstva, pravosodne uprave za področje državnega tožilstva in mednarodnega sodelovanja, ki se nanaša na državna tožilstva, s čimer skrbi za dosledno uresničevanje načela ustavnosti in zakonitosti, so pojasnili v odzivu.

Pristojnosti in razmejitve med državnim tožilstvom in ministrstvom brez dvoma dobro pozna

Dodajajo, da tudi nova državna sekretarka Barbara Brezigar pristojnosti in razmejitve med državnim tožilstvom in ministrstvom "brez dvoma dobro pozna". Poudarjajo še, da se s prenosom tožilstva v okvir ministrstva za notranje zadeve pristojnosti izvršilne veje oblasti do državnega tožilstva v ničemer ne spreminjajo.

Vlada je Brezigarjevo na mesto državne sekretarke na ministrstvu za notranje zadeve imenovala na seji v četrtek. Na novinarski konferenci po seji vlade niso pojasnili, ali bo Brezigarjeva pristojna za določeno področje znotraj ministrstva, denimo za tožilstvo. V. d. direktorja Urada vlade RS za komuniciranje Anže Logar je dejal le, da se bodo glede razdelitve področij verjetno dogovorili na ministrstvu.