Ptujsko kurentovanje je v svoji 52. izvedbi vključeno v dogodke Evropske prestolnice kulture (EPK) in zato še posebej razkošno. Vrhunec bo današnja mednarodna povorka z začetkom ob 13. uri, v kateri bo sodelovalo med 4000 in 5000 mask.

Kot je povedal vodja projekta Branko Brumen, bo povorka karnevalsko obarvana, saj bodo bolj kot tradicionalni pustni liki v ospredju druge, bolj sodobne maske. Sodelovale bodo karnevalske skupine iz šestih držav, prvič pa bodo v povorko vključili tudi osnovne šole.

V Cerknici se bo tradicionalna povorka s čarovnicami in drugimi maskami ter coprniško pramater Uršulo na čelu začela ob 12.32. Že ob 11. uri pa bo Butalski tek v maskah po karnevalski trasi.

Oglejte si fotogalerije včerajšnje pustne povorke v Kopru

V Cerknem bodo laufarji prišli na ulice ob 14.30, pustni sprevod pa bo nato po ulicah odšel do osrednjega trga, kjer bodo pripravili branje pustne obtožnice in obsodbo pusta.

Veselo bo še v nekaterih drugih slovenskih krajih. Na Ljubljanskem gradu bo kurentovanje ter v mariborskem Narodnem domu otroško pustno rajanje. V Kostanjevici na Krki bo velika pustna povorka v okviru tradicionalne Šelmarije, tradicionalna pa sta tudi pustna povorka Godlarjev v Šenčurju in Fašenk v Ljutomeru.