Pismo nekdanjega predsednika države objavljamo v celoti:

Laž je laž

SDV (Služba državne varnosti) nikakor ni bila "neposredno podrejena komiteju za splošno ljudsko obrambo in družbeno samozaščito, ki ga je vodil Milan Kučan kot predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije", kot piše SDS.

Gre za še eno manipulacijo. Tudi pri kritičnem presojanju družbenopolitičnega sistema pred letom 1990 ni dopustno zamegljevati vloge in razmerja med takratnimi političnimi in oblastnimi organi, jim podtikati namišljena dejanja in zavestno lagati.

ZKS si v mojem obdobju ni ne hotela ne mogla podrejati državnih organov, kaj šele da bi nadzirala in se vmešavala v konkretne operacije SDV, ki je bila sestavni del sekretariata za notranje zadeve. Odločitev o aretacijah, tudi o aretaciji Janše, ni sprejemal omenjeni komite, še manj so bile to moje odločitve. Navsezadnje so se o tem lahko prepričale vse parlamentarne preiskovalne komisije, ki so raziskovale politično ozadje procesa proti četverici. Takratna zakonska ureditev je omejevala pooblastila vojaških služb v odnosu do civilnih oseb. Janšo je priprla civilna policija, preiskovalni in sodni postopek pa so vodili vojaška varnostna služba (polkovnik A. Vasiljević) in vojaško sodišče.

V tistem času je bilo slovensko državno in politično vodstvo že v ostrem spopadu z zvezno politično in vojaško oblastjo. To je tistikrat v svojem odprtem, sicer polemičnem pismu, naslovljenem name, zapisal tudi Janša: "... naj Ti povem, da je civilne in vojaške preiskovalce mnogo bolj kot moja morebitna želja po oblasti zanimala Tvoja dejanska oblast, Tvoje izjave in Tvoji magnetogrami." Ali pa: "Najbrž ni mnogo ljudi, ki bi dvomili o tem, da je bil ljubljanski proces uperjen proti liberalizaciji v Sloveniji in da je predstavljal le vrh ledene gore v seriji obtožb o kontrarevoluciji in podobnih....Ljudje so (smo) se bali, da se bo vsa stvar končala tudi tako, da bodo odstavili Tebe, Stanovnika, predsedstvo CK ZKS ...oziroma vas prisilili, da odstopite, kar je končno eno in isto. To jim ni uspelo..." (Delo, 5. november 1988).

Vztrajam, trditev sedanjega predsednika vlade, da sem ga jaz dal zapreti leta 1988, je zavestna laž. Laganje, podtikanje in manipulacije s strani enega najvišjih predstavnikov države pa so slab obet za državo in za državljane.


Milan Kučan
V Murglah, Ljubljana

Preberite še:

Kučan trdi, da Janši ''manipulacije, podtikanja in laži niso tuje'', SDS navedbe zanika

SDS odgovarja Kučanu: "Hitler pa ni imel pojma o koncentracijskih taboriščih“