"Milan Kučan in ZKS nista imela nič z aretacijami, ki jih je izvajala njihova SDV, Hitler pa ni imel pojma o koncentracijskih taboriščih,“ so zapisali na uradni uporabniški strani SDS na twitterju. S tem so se odzvali na pismo Milana Kučana, v katerem je predsednika stranke in novega mandatarja obtožil manipulacij, saj je aretacijo zahtevala jugoslovanska armada, ne pa politični vrh, kar da ve tudi Janša.

Zgodba se je sicer začela v četrtkovi oddaji Pogledi Slovenije, v kateri je bil Janez Janša gost Uroša Slaka. Premier je izrazil upanje, da bo lahko sodeloval s predsednikom države Danilom Türkom, lastno pripravljenost za to pa je podkrepil z besedami, da je sam v času slovenske osamosvojitve sodeloval "s človekom, ki je bil pred njim (Türkom op. a.) na takšnem mestu, ki me je dal zapreti".

Naslednji dan se je na njegove izjave odzval Kučan: "Janša ve, da je aretacijo zahtevala in vodila proces pred vojaškim sodiščem proti njemu in soobtožencem jugoslovanska armada oziroma njena varnostno obveščevalna služba in ne slovenski politični vrh, ki je takrat že bil v ostrem konfliktu z njenim političnim vodstvom. Očitno je zanj isto, ali postopke vodijo civilni ali vojaški organi in ali so ti pri svojem delu samostojni in vezani le na zakon, ali pa so podložni politiki in političnim prvakom.“

Preberite še: Kučan trdi, da Janši ''manipulacije, podtikanja in laži niso tuje'', SDS navedbe zanika