Predavatelj na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Samo Uhan je ocenil, da nova vlada nastaja v okoliščinah, ki jih tudi sama poskuša predstaviti kot izjemne oziroma izredne, kar naj bi k sodelovanju mobiliziralo vse politične akterje.

Vlada nastala v okoliščinah pomanjkanja politične legitimitete

Kot je pojasnil, lahko to delno razumemo kot odraz objektivnih okoliščin, v katerih je Slovenija, lahko pa je del strategije, kjer se z vzpostavitvijo izrednih razmer vzpostavi stanje, ko je druga stran, če je kritična, obtožena nekooperativnosti.

Pahor Janši zaželel uspešno delo, ta predlagal sodelovanje za dobro Slovenije

"Ta vlada je nastala v okoliščinah pomanjkanja politične legitimitete, ki jo vsaka vlada dobi na volitvah. To bo poskušala prikriti z izrednimi razmerami, ki zahtevajo odločno ukrepanje," je poudaril.

Koalicija pa je po njegovih oceni bolj heterogena, kot se zdi. Ob tem je opozoril na različnost pogledov na ključna ekonomska vprašanja: DeSUS zastopa socialni pogled, Lista Virant neoliberalni, ki temelji na odprodaji državnega premoženja in popolni liberalizaciji, SLS pa po drugi strani vsaj v nekaterih razmerah nastopa kot branik nacionalnega interesa.

Družinski zakonik: nasprotnikov manj, podpornikov pa več

Uhan meni, da kampanja o družinskem zakoniku ne bo zamajala nove vlade. Po njegovem mnenju bo poskušal tudi predsednik vlade Janez Janša ta problem zminimalizirati, "ker natančno ve, da razmerja niso takšna, kot so se kazala na začetku - nasprotnikov je manj, podpornikov pa več, kot se je sprva zdelo".

"To se bo poskušalo zminimalizirati tudi zato, ker bo to vprašanje postavljeno v kontekst bolj perečih in bolj usodnih vprašanj za Slovenijo. Morebitni neuspeh referenduma bi bil prikazan kot demokratično izražena volja koalicije, ki zna spoštovati tudi razlike," je dejal Uhan.

Turk: Kultura ne bo v ničemer simbolno prikrajšana

Načelna podpora varčevanju je razmeroma velika, dokler niso poimenovane konkretne skupine državljanov, ki bodo s tem sistemom prizadete. Takrat se bo po Uhanovem prepričanju pokazala odločnost nove vlade, da sledi svoji usmeritvi, v ozadju katere je interes države, ali pa bo zaradi ohranjanja koalicije odstopala od najbolj ključnih reform, ki bi lahko tudi omajale trdnost te vlade.

O možnem sodelovanju z opozicijo preko Partnerstva za razvoj Uhan pravi, da je to poteza vsakokratne vlade za ohranjanje demokratične forme, kjer ni nobene vsebine. Tudi zato, ker so vendarle pogledi ene in druge strani na ključne težave, ki jih ima Slovenija, tako zelo različni, da je vsebinsko sodelovanje nemogoče.

Makarovič večjih težav kratkoročno ne vidi

Makarovič v delovanju same vladne koalicije večjih težav, vsaj kratkoročno, ne vidi. Dejstvo, da gre za podobne akterje, kot so sodelovali že v mandatu 2004-2008, po njegovih besedah vzbuja določeno upanje, da bo vlada kolikor toliko stabilna.

Makarovič tudi pravi, da čeprav se Janši pogosto pripisuje neko izrazito ostrino in brezkompromisnost, njegova dosedanja praksa vladanja vendarle kaže, da je bil sposoben dokaj spretno krmariti med raznimi interesi in tudi ohranjati skupaj tovrstne koalicije.

Opozarja pa, da so današnje razmere težje, da je Slovenija v težkem gospodarsko-finančnem položaju in da je tudi polariziranost političnega prostora danes še večja, kot je bila pred nekaj leti. V tem smislu je tako pred vlado zelo težko obdobje. Razkošja, da bi čakala, si ne more privoščiti, zato bo morala "mnoge zoprne ukrepe potegniti zelo hitro, kar pomeni, da bomo najbrž v roku naslednjega pol leta videli, ali so stvari izvedljive ali ne".

Vlada mora iskati široko soglasje za svoje ukrepe

Družinski zakonik po oceni analitika vlade ne bo zamajal. Meni namreč, da imajo vladni akterji toliko resnejših in pomembnejših skrbi, da se najbrž z njim niti kaj dosti ne bodo ukvarjali. Konfrontacija pa se bo odvijala predvsem na ravni civilne družbe, medtem ko se bodo stranke - razen morda kakšne manjše - zelo verjetno večinoma držale ob strani.

"Če lahko kaj resno zamaje to koalicijo, je to vprašanje, koliko daleč in kako odločno iti z gospodarskimi reformami," je prepričan Makarovič. Dodaja, da ima vlada le eno možnost: iskati mora široko soglasje za svoje ukrepe. Druge možnosti, kot da poskuša prepričati ključne akterjev v družbi, da so nekatere reforme preprosto nujne, čeprav so nepopularne in boleče, namreč vlada po njegovem prepričanju ne bo imela.

Ali bo uspešna pri iskanju tega širokega soglasja, je po Makarovičevih besedah odvisno predvsem od tega, kako močni bodo vnaprejšnji predsodki v družbi. Če bodo obstajali premočni predsodki, tako na vladni, kot tudi na civilno-družbeni strani, bo iskanje dogovorov zelo težko. Pri tem po Makarovičevem mnenju samo dejstvo, da je del sindikatov tako rekoč napovedal proteste proti vladi, še preden je sploh potegnila kakršno koli potezo, gotovo ni dober znak in uvod v konstruktiven dialog.

Partnerstvo za razvoj z opozicijskima SD in Pozitivno Slovenijo je po njegovi oceni nujno, "vprašanje pa je, koliko je možno". Bo pa Janševa vlada lahko poskušala držati za besedo opozicijo, ki je večkrat napovedovala, da bo konstruktivna, pravi.