"Kot državljan in kot politični voditelj, ki ostaja v slovenskem javnem in političnem prostoru, se oziram v prihodnost in se mi porajajo številna vprašanja. Glede nečesa pa sem trdno prepričan - da skupaj lahko uspemo in da skupaj lahko premagamo tudi najtežje ovire na poti do tega, da Slovenija v 21. stoletju postane država, v kateri bo vsakdo doma," je v skupni izjavi za javnost ob primopredaji poslov dejal zdaj že nekdanji premier Pahor.

Mnenje analitikov: Največja preizkušnja za novo vlado bodo reformni ukrepi

Pahor je Janši zaželel uspešno delo na položaju predsednika slovenske vlade. "Njegov uspeh tudi naš skupen uspeh," je dejal in Janši predal tudi poročilo o opravljenem delu njegove vlade, ki zaradi nezaupnice sicer ni zaključila mandata, Slovenija pa je morala na predčasne volitve.

(Foto: Stanko Gruden/STA)

Janša se je Pahorju zahvalil za opravljeno delo, čestitke in želje za uspešno delo nove vlade. "Mi se po eni strani zavedamo izzivov, ki so pred nami, tudi težkega časa in problemov, ki jih bo potrebno reševati, zavedam pa se, da tudi vam ni bilo lahko," je Pahorju dejal Janša.

"Slovenija je vstopila v krizne čase ravno ob začetku vašega mandata. Marsikaj, kar je bilo v tem času narejeno, je tudi delilo naša mnenja. Nismo se pri mnogih stvareh strinjali, pri mnogih smo se," je dejal Janša. Pri tem se je strinjal s Pahorjem, "da je treba zaupati v slovenske ljudi".

"Oba veva, da Slovenija veliko zmore. Je pa pri teh naporih Sloveniji bistveno lažje, če je tudi politični razred sposoben sodelovanja," je še dejal Janša in predlagal, da bi sodelovanje "med pozicijo in opozicijo presegalo klasične okvire in da bo v skupno dobro slovenske države".

"Še enkrat hvala za ves vložen trud. Samo tisti, ki je kdaj opravljal funkcijo predsednika vlade, ve, kaj to pomeni v smislu naporov. Ne glede na te razlike, ki so bile v tem času med nami in so morda pripeljale do tega, da se je ta vloga zdaj obrnila, iskrena zahvala za vse te napore, ki ste jih vložili," je še dejal Janša Pahorju.

Politična kriza se je danes končala

Slovenija je v gospodarski in deloma tudi socialni krizi, politična pa se je danes končala, je po imenovanju ministrske ekipe poudaril predsednik vlade Janez Janša. Izrazil je veselje ob potrjeni deseti slovenski vladi in dodal, da je deset sicer jubilejna številka, mandat, ki je pred to vlado, pa bo po njegovem vse prej kot jubilejen.

Kot je pojasnil Janša, bo mandat težak, česar se ekipa tudi zaveda, a vsi skupaj tudi vedo, zakaj so sprejeli izziv. Ponovil je, da je glavni izziv te vlade, da Slovenija izide iz krize.

"To je dejansko protikrizna vlada in ekipa," je dejal Janša. Po njegovih besedah se tudi zavedajo, da nekatere stvari, ki bi bile morda v drugih, "bolj normalnih časih v ospredju, zdaj pač ne bodo", a se bodo trudili, da "tudi zdaj nič ne bo ostalo pozabljeno".

Virant: Delo v DZ bo hitro, učinkovito in demokratično

Janša je odgovoril tudi na nekaj novinarskih vprašanj. Glede nekaterih različnih mnenj, ki so jih izražali novoizvoljeni ministri na zaslišanjih pred parlamentarnimi odbori, je Janša dejal, da so vse stvari, ki so jih uskladili, zapisali v koalicijsko pogodbo, ki je vsebinska in preverljiva in se jih bo lahko držalo za besedo.

(Foto: Tamino Petelinšek/STA)

Zakon, ne pa beton

"Koalicijska pogodba je za nas zakon, ni pa beton, ki ga ne bi mogli spreminjati," je dejal. Sicer pa koalicijo sestavlja pet strank, ki imajo tudi nekatere različne interese in mnenja. Zato je v koalicijski pogodbi tudi določilo, da jo je možno spreminjati ob soglasju vseh partnerjev, je dejal.

Gorenak: Janko Goršek bo v mojem mandatu osvobojen političnega pritiska

Vlada bo, kot je dejal, najprej poskrbela za rebalans proračuna in konsolidacijo javnih financ, šele potem pridejo na vrsto strukturne reforme. Najprej je treba poskrbeti, "da bomo kot država z bogatim javnim sektorjem preživeli letošnje leto," je dejal novi predsednik vlade. Šele potem je treba sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili, da bo "dolgoročno normalno funkcioniramo".

"Ta vrstni red je zelo pomemben," je dejal Janša in poudaril, da ne bo pomagalo, če bodo v treh mesecih sprejeli pokojninsko reformo, ki bo dala rezultate v javnih financah šele kasneje, če pa za ta vmesni čas ne bo sprejetih rešitev. "To je bil tudi lapsus oziroma napačen 'timing' v delu prejšnje vlade," je še poudaril Janša.

Nima večjih težav s tem, da bi bile seje javne

Glede pomoči Grčiji je povedal, da EU preverja, ali Grčija izpolnjuje pogoje za novo pomoč. Grčija ima prek 200 milijard evrov dolga, ki ga solidarnostno lajša celotna EU in tudi Slovenija, ki je članica evroobmočja. Kot taka pa je, kot je dejal Janša, zainteresirana za stabilnost valute, od tega je odvisen naš položaj in standard v Sloveniji, je dodal.

Se mu pa zdi prav, da želi EU trdne zaveze ne le grške vlade ampak tudi ostalih strank.

(Foto: Luka Cjuha)

Janšo so povprašali tudi glede uhajanja posnetkov sej vlade, ki so zaprte za javnost, na splet. Kot je dejal, je to problem še posebno, če v javnost pridejo razprave o zadevah, kjer je Slovenija del širšega procesa odločanja, kjer ne sodeluje le Slovenija in je lahko povzročena škoda zaradi izgube kredibilnosti države, ali pa tudi stvarna lahko razprave vplivajo na finančne trge, povzročijo paniko ali karkoli drugega.

Sam sicer nima večjih problemov s tem, da bi bile seje javne, razen v primerih, kjer stvari ne smejo postati javne, dokler niso usklajene. Hkrati pa je dejal, da vlada ni le 12 ministrov, ki se sestanejo enkrat na teden, ampak bodo veliko dela opravili tudi vladni odbori.

V opozicijski SD bodo od vlade zahtevali resno delo

Poslanci SD so glasovali proti novi vladi, ker želijo jasno povedati, da so opozicijska stranka in da bodo od vlade zahtevali resno delo, je po potrditvi ministrske liste premiera Janeza Janše v DZ pojasnil vodja poslancev SD Janko Veber. Napovedal je, da bodo ključne projekte nove vlade podprli, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji.

V SD od vlade tudi pričakujejo, da rešitve, ki jih Slovenija potrebuje, ne bodo šle v smer povečevanja razlik med ljudmi. Zaskrbljeni so namreč zaradi koalicijske pogodbe, po kateri bo imel kapital večji vpliv, kot bi bilo treba. To je bil tudi razlog za nasprotovanje vladi, je pojasnil.

Janez Janša in Borut Pahor. (Foto: Luka Cjuha)

Ključne projekte vlade bodo v SD sicer podprli, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji in gospodarstvom. Odločno pa bodo nasprotovali razprodaji državnega premoženja, saj je to dolgoročno pogubno, je napovedal Veber.

Socialni demokrati so sicer na mnoge dosežke vlade, v kateri so sodelovali, "resnično ponosni", zaradi "očitne politične računice" pa niso uspeli z reformami. Veber upa, da bo nova vlada uspela spremeniti to "uničeno reformsko mentaliteto", ki jo je večina strank, ki so danes v vladi, ustvarjala.

50 glasov za, 10 proti

Državni zbor je s 50 glasovi za in desetimi proti potrdil listo ministrov, ki jo je predlagal mandatar Janez Janša, in s tem tudi potrdil novo vlado. Vseh 11 ministrov in ena ministrica so tudi že prisegli pred državnim zborom.

Še pred glasovanjem o vladi je sicer Janša napovedal, da bo vlada, če bo danes izvoljena, nalogo sprejela s potrebno ponižnostjo, ki jo mora imeti izvršna veja oblasti pred zakonodajno.

Glasovalo je 82 poslancev, od tega je za glasovalo 50 poslancev koalicije (SDS, Liste Virant, SLS, DeSUS in NSi), proti pa deset poslancev SD. 22 poslancev Pozitivne Slovenije se je glasovanja vzdržalo.

Od poslancev koalicije nista glasovala predsednik DZ in predsednik Liste Virant Gregor Virant ter Iva Dimic (NSi). Oba sta po seji pojasnila, da jima ni delovala glasovalna naprava.

Janša: Vlada se v referendumsko kampanjo o družinskem zakoniku ne bo vključevala

O tem, kdo od ministrskih kandidatov vas je najbolj prepričal, lahko glasujete v Dnevnikovi anketi, ki jo najdete na prvi strani.