Denarna socialna pomoč bo danes izplačana 4377 novim prosilcem, ki so vloge vložili decembra, 1500 pa jih bo prejelo izredno denarno socialno pomoč, je povedal minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik. Tisti, ki so vloge vložili januarja, bodo prišli na vrsto 20. februarja.

Svetlik je povedal še, da so glede na podatke ob 10. uri centri za socialno delo do sedaj izdali 16.800 odločb. V sistem so po njegovih besedah vnesli 90.000 vlog, kar je približno dve tretjini dela kar zadeva vnos podatkov.

"To je končni empirični dokaz državljanom, da sistem po novem deluje. Imel bo še kakšno tehnično težavo in zahteval še kakšno izpolnitev, ampak dojenček je shodil," je na današnji novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi spletne baze podatkov o otrocih, dejal Svetlik.

Vzrok težav ostaja neznanka

Kot piše Delo, so pojasnila, zakaj ISCSD2 ob njegovem zagonu v začetku letošnjega leta ni deloval, različna. Na ministrstvu so za časnik povedali, da podjetja, ki so programirala sistem, ne vedo, v čem je težava.

Tomaž Pogačnik, direktor družbe Comland, pa je za Delo pojasnil, da je težava v nedelovanju nekaterih baz podatkov o državljanih, s katerimi se povezuje sistem ISCSD2. Časnik ugotavlja, da je zanimivo dejstvo, da je ministrstvo Comlandu naročilo za nadgradnjo ISCSD oddalo mimo javnega razpisa.

Nova socialna zakonodaja je začela veljati z novim letom. V skladu z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev o vseh pravicah iz javnih sredstev odločajo centri za socialno delo. Centri lahko od sredine januarja vnašajo podatke iz vlog v nov informacijski sistem, vendar pa so se pri vnosu podatkov pojavile težave in posledično zamude pri obdelavi vlog.