Na spletni strani Agencije RS za okolje so zapisali, da je vodnatost rek trenutno majhna, pretoki pa so manjši od običajnih malih pretokov. Zaradi nizkih temperatur so gladine nekaterih rek zamrznjene, drugod se ob bregovih rek nabira led.

(Foto: AP)

Kje lahko drsamo?

Dežurni hidrolog je za Dnevnik.si dejal, da natančnih podatkov glede tega, katera jezera ali reke so zamrznjene, ni, da pa so na mirnih odsekih vodotoki manjši v zgornjem in srednjem vodotoku, v spodnjem pa pri večjih rekah ne. "Delno je zaledenelo jezero Bled, pa nekatere reke kot so Sotla, Krka Sora, Dravinja s srednjem toku, Reka, Vipava ...“ Na to, kateri del reke zaledeni, vpliva tudi, ali leži na senčni ali sončni strani.

Konec tedna bo mrzel, padal bo sneg, burja na Primorskem pa bo zelo močna

Kje je površina primerna za drsanje, na Arsu ne morejo povedati. "Za to nismo pristojni. Kakor tudi ne za to, da bi govorili, kdaj je led varen ali pa nevaren za drsanje po njem. Za opozorilne table so odgovorne lokalne skupnosti, povečini pa velja, da ljudje drsajo na lastno odgovornost,“ je pojasnil dežurni hidrolog in opozoril, da so na rekah nevarni lomi in razpoke, saj je led na različnih delih različno debel oziroma tanek.

Bled. (Foto: AP)

Na led ne hodite sami

Zaradi nizkih temperatur so zamrznila jezera in druge vodne površine, zato v Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da naj ljudje na zaledenele vodne površine nikoli ne gredo sami. Za testiranje ledu je nepogrešljiva potovalna palica z ostro konico, v primeru nesreče pa je dobrodošla piščalka, so v sporočilu za javnost zapisali v upravi.

Morilski mraz: V Ukrajini največ smrti povezanih z alkoholom

Zaledenele vodne površine ljudem omogočajo raznovrstne oblike rekreacije. Pri tem je za varno gibanje po zaledenelih vodnih površinah treba upoštevati osnovne varnostne napotke, opozarjajo v upravi za zaščito in reševanje.

(Foto: AP)

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je najpomembneje, da ljudje na led ne hodijo sami. Pred odhodom morajo tudi obvestiti svoje bližnje in preveriti vremenske podatke, predvsem temperaturo in padavine.

Na ledeni ploskvi naj ljudje najprej ocenijo debelino in barvo ledu, pregledajo naj razpoke in bodo pozorni na morebitno pokanje, svetujejo. Na led naj gredo vedno dobro pripravljeni in opremljeni. Seznanijo naj se z ukrepi v primeru nesreče in preizkusijo osebno reševalno opremo.

Na Hrvaškem zjutraj kar -25 stopinj, pod Velebitom pričakujejo orkansko burjo

Skladno z zakonom o varstvu pred utopitvami je ugotavljanje varnosti zaledenele površine sicer v pristojnosti lokalnih skupnosti.

Po ledu skačite, uporabite palico ali kladivo

Ljudje morajo pri izračunu dopustnih obremenitev upoštevati debelino ledu, trdnost, kvaliteto in varnostno razdaljo med objekti na njem. Nosilnost ledu je sorazmerna z njegovo debelino, trdnost pa je sorazmerna s kvadratom debeline, kar pomeni, da je pri polovični debelini trdnost kar 4-krat manjša.

Pri kvaliteti ledu so pomembni temperatura, vsebnost vlage in zračnih mehurčkov, vmesne plasti snega in drugi dejavniki. Največjo nosilnost ima homogeni led, ki je na pogled črne barve.

(Foto: AP)

Prelomi in suhe razpoke na ledu niso nevarni, zelo pa morajo biti ljudje pazljivi pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost.

Ob upoštevanju fizikalnih zakonov in izkušenj na splošno velja, da je gibanje po homogenem ledu nevarno, če njegova debelina ne preseže 3 cm.

Debelino ledu lahko ljudje ocenijo, da po ledu močno udarijo z nogami, koničasto palico ali kladivom. Če se led pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen.

V primeru nesreče so zelo dobrodošli piščalka, morda tudi žepna svetilka in mobilni telefon.

Sicer pa je temperatura morja med najnižjimi v dolgoletnem obdobju (5 stopinj Celzija). V naslednjih dneh se bo vodnatost rek še nekoliko zmanjšala. Jutri se bo valovanje morja ponovno okrepilo, temperature rek in morja se bodo še nekoliko znižale.