Ukrajinski minister za izredne razmere Viktor Baloga je pojasnil, da je bilo kar devet od desetih smrti, ki so se pripetile v ekstremnem mrazu, povezanih s pitjem alkohola. V zadnjih dveh tednih so po poročanju medijev v državi zabeležili vsaj 135 smrti, je pa Baloga dejal, da je realna številka malo nižja. Od 27. januarja so zaradi težav z mrazom v bolnišnice sprejeli kakšnih 3000 ljudi.

Na Hrvaškem zjutraj kar -25 stopinj, pod Velebitom pričakujejo orkansko burjo

Ukrajinske oblasti so postavile več poljskih bolnišnic, ki se ukvarjajo izključno s tistimi, ki imajo težave z mrazom, po državi pa so razdelili še 3000 ogrevanih šotorov za ljudi, ki nimajo doma, pa tudi ne dostopa do toplega obroka in napitkov, poroča CNN. V prestolnici Kijev namreč živi kar 14 tisoč brezdomcev, ki so v tako mrzlih razmerah najbolj ranljivi med prebivalci.

"Res je, da so bili nekateri med tistimi, ki smo jih zdravili zaradi podhlajenosti, alkoholiki, nekateri pa so alkohol pili, ker so zmotno menili, da se bodo na takšen način pogreli,“ je za CNN pojasnil zdravnik Anatolij Vershigora, vodja enega od šotorov za prvo pomoč.

S klikom na sliko si oglejte našo interaktivno grafiko.

Konec tedna bo mrzel, padal bo sneg, burja na Primorskem pa bo zelo močna

"Na žalost je res, da je med brezdomci veliko alkoholikov ali odvisnikov od drugih substanc,“ je pojasnil Joe Lowry, predstavnik Rdečega križa za Evropo, "in ravno to je morda razlog, zakaj so se znašli na cesti. Alkohol daje ljudem iluzijo toplote, zato tudi ni tako presenetljivo, da po določeni količini padejo v nezavest in zmrznejo. Naš cilj je, da do teh ljudi pridemo še preden jim uspe spiti preveč in jih spravimo na varno. Očitno je, da je želodec, poln toplega napitka veliko boljši kot vodka,“ je še povedal.

Drsanje na zaledenelih rekah in jezerih: Na led nikar ne hodite sami

Tako v Ukrajini kot drugod po Evropi, kjer v zadnjih tednih beležimo rekordno nizke temperature, človekoljubne organizacije že skrbijo za delitev hrane in pijače tistim, ki si je ne morejo privoščiti, največjo težavo pa sicer predstavljajo ravno postelje za brezdomce, ki jih nikjer ni dovolj.