Kot je v izjavi, ki so jo poslali z ministrstva, dejal Svetlik, je informacijski sistem, ki so ga centri za socialno delo začeli uporabljati zaradi uveljavljanja nove socialne zakonodaje, postal danes v celoti operativen. Odločbe lahko že danes izdajata dva centra za socialno delo, ostali jih bodo lahko začeli izdajati v petek.

Svetlik tudi poudarja, da so vsi, ki so bili v sistemu pred začetkom veljave nove socialne zakonodaje, normalno dobili akontacije prejemkov in jih bodo dobili tudi v prihodnjem mesecu. Tudi novi vlagatelji bodo dobili izplačila v začetku februarja.

Sicer pa imajo pa centri za socialna dela posebna navodila ministrstva, da lahko v primeru posebej težkih položajev posameznikov uporabijo institut izredne denarne socialne pomoči, je pojasnil Svetlik.

Po njegovih besedah je trenutno v sistem vnesenih 130.600 vlog, centri za socialno delo so vnesli slabih 39.000 vlog, ostale so bile preko informacijskega sistema Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. To pomeni, da so centri vnesli tretjino vlog, v prihodnjih dneh pa morajo še preostali dve tretjini.

Iz Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije so namreč danes sporočili, da lahko centri z novim informacijskim sistemom v tem trenutku vnesejo le prejeto vlogo posameznega prosilca, osnovne podatke o družinskih članih in povezanih osebah, ne morejo pa še izdati niti ene odločbe.