"Z obžalovanjem ugotavljam, da novinarka v času svojega obiska ni uspela ujeti pravega utripa mesta in ni uspela začutiti Maribora kot majhnega, a prisrčnega mesta z dobrosrčnimi in gostoljubnimi ljudmi, v katerem je prav vsak turist in obiskovalec dobrodošel," je zapisal Kangler. Opomnil je, da s pismom ne želi vplivati na uredniško politiko, kot nadalje pojasnjuje, se kot župan drugega največjega mesta počuti dolžnega in poklicanega, da predstavi Maribor v luči, "s katero se lahko postavlja ob bok drugim evropskim kulturnim in turističnim središčem".

Spomnil je, da je Lonely Planet uvrstil Maribor med top 10 destinacij v letošnjem letu, v zadnjih petih letih pa so, kot dodaja Kangler, v Mariboru realizirali veliko projektov in izboljšali kakovost življenja.  Novinarki oziroma uredništvu časnika je naštel turistične znamenitosti mesta, najpomembnejše dogodke, ki so se že ali pa se bodo zgodili, prejete nagrade in v zadnjem času izpeljane projekte.  "Pohvalil" se je tudi, da Maribor sodi med najbolj uspešne občine v državi pri izvajanju evropskih projektov. "Realizirali smo oziroma peljemo 49 evropskih projektov, ki so skupno vredni dobrih 161 milijonov evrov, od tega delež evropskih sredstev predstavlja 106 milijonov evrov," je dodal.

"Z žalostjo sprejemam, da je novinarka v našem mestu videla samo črno plat. Tudi v Frankfurtu lahko najdemo kakšno ulico, ki je zanemarjena in ni v ponos mestu, pa to ne pomeni, da je ves Frankfurt neurejen. Maribor je bilo nekdaj največje industrijsko mesto v Jugoslaviji, zato tudi najdemo postsocialistične ostanke. A danes se Maribor razvija v univerzitetno, kulturno, športno in turistično središče," je zapisal Kangler.

Ob koncu pisma je izrazil zadovoljstvo, da živi v Mariboru. "Jaz se ne izognem nobenemu mestu, ko potujem skozi Nemčijo. Za mene osebno je vsako mesto zanimivo, ker spoznavam ljudi in kulturno dediščino. Tudi Maribor ima zelo bogato zgodovino in kulturno dediščino. Noben novinar ne more spremeniti naše preteklosti, noben zgodovinar ne more vplivati na zgodovino, lahko pa mi, ki kreiramo lokalno politiko, spreminjamo prihodnost našega mesta in s tem izboljšujemo kvaliteto življenja v našem mestu," je še dodal in novinarko v okviru EPK povabil na eno od številnih prireditev.