Ob letošnji jubilejni prireditvi so se na Občini Črna na Koroškem odločili, da celotno leto poimenujejo kar Matjaževo leto. V povezavi z legendo o kralju Matjažu, po kateri Matjaž spi za kamnito mizo v nedrjih Pece, se bodo prireditve odvijale vse leto, začenjajo pa se danes z odprtjem razstave o zgodovini prireditve Gradovi kralja Matjaža, ki je na ogled v poročni dvorani občine.

Začetki te največje zimske tekmovalno-zabavne prireditve na Koroškem segajo v leto 1993, ko je gradove v Podpeci zgradilo osem ekip. Prireditev je z leti pridobivala na pomenu in odmevnosti, največ graditeljev se je prireditve udeležilo leta 2006, ko je na ravnici Mitnek nastalo 106 snežnih skulptur. Na vseh 20 prireditvah doslej pa je sodelovalo 1074 ekip.

Lani je snežne skulpture zgradilo 86 ekip, za sobotno prireditev pa se je do danes prijavilo 45 ekip, je na današnji novinarski konferenci v Črni na Koroškem povedala županja Črne Romana Lesjak. Glede na izkušnje županja v naslednjih dneh pričakuje še najmanj enkrat toliko prijavljenih ekip, prireditev pa naj bi si v soboto in nedeljo ogledalo okoli 10.000 obiskovalcev.

Ekipe sestavlja od pet do osem članov, ki lahko snežne skulpture gradijo po predloženem načrtu in za to uporabljajo sneg, vodo, led in šibje. Županja je napovedala, da bodo letos prvič ekipo sestavljale slovenske županje, pri čemer jih je šest že potrdilo udeležbo. Pričakuje tudi mešano ekipo slovenskih in avstrijskih županov, svojo ekipo pa naj bi sestavili tudi vojaški atašeji, ki služijo v Sloveniji in ki jih bo vodil ataše ZDA.

Gradnja gradov bo potekala od 10. do 16. ure, pri čemer je prijava ekip možna še pred začetkom gradnje. Po zaključku gradnje bodo na snežnih skulpturah zagorele bakle, ogledal si jih bo kralj Matjaž z izbrano Alenčico, najlepše gradove pa bodo razglasili okoli 18. ure.

Denarno nagrado bo prejel najlepši grad po izboru obiskovalcev, ki z vstopnico dobijo tudi glasovnico, najlepšega pa si bosta izbrala tudi županja in kralj Matjaž, ki bosta nagrajeni ekipi namenila praktično nagrado.

Že v petek, na predvečer tekmovalnega dela prireditve, bo na smučišču v Črni na Koroškem potekal nočni slalom ob soju bakel za pokal kralja Matjaža, nedelja pa je namenjena predvsem družinam z otroki, saj na ravnici Mitnek pripravljajo vrsto zabavnih prireditev za najmlajše.