Zorko je povedal, da je bila situacija na letošnjih volitvah podobna kot na volitvah leta 2008. Tokrat je po njegovih besedah prišlo do aktivacije določenega volilnega telesa na strani levice, za slabši rezultat stranke SDS glede na javnomnenjske ankete pa so po njegovem mnenju krivi tudi nastopi predsednika stranke Janeza Janše v zadnjih dneh pred volitvami. Volivci po njegovem mnenju letos niso toliko glasovali proti Janši, temveč niso glasovali za Janšo. Dodal je še, da dosedanji dogodki kažejo, da bi se sestava koalicije lahko zavlekla.

Tudi za izvršno direktorico združenja Manager Sonjo Šmuc izid volitev ni bilo presenečenje. Po njenih besedah je mesec in pol pred volitvami vladalo malodušje, ker ljudje zaradi pomanjkanja alternativ niso vedeli, kako bodo volili. Kot je povedala, so se te kasneje pojavile, dodala pa je še, da ni nujno, da bodo ljudje vedno izbrali stare, preizkušene stranke. "Ljudje, ko volimo, ne izbiramo več nujno blagovne znamke, imena," je dejala.

Pozdravila je tudi večje število žensk v parlamentu, saj jih je po njenih besedah dovolj, da predstavljajo neko kritično maso in lahko teme, ki se jim zdijo pomembne, spravijo na dnevni red.

Slovenska politika pa je za ustavnega pravnika Andraža Terška vsebinsko votla. Tudi sam nad rezultatom volitev ni bil presenečen, saj je bila sprememba na prvem in drugem mestu razumljiva. Dotaknil se je še pravnega sistema v Sloveniji, ki po njegovih besedah poneumlja, zato je potreben radikalno drugačen odnos do prava. Pri tem je izpostavil problem sodnih zaostankov.

Politični analitik Samo Uhan se je strinjal, da ni šlo pričakovati, da bi v predvolilnih soočenjih srečevali strokovne debate. "Trditi, da v ozadju ni vsebine, pa bi bilo hudo podcenjevanje volivcev," je pojasnil. Po njegovem mnenju je v slovenskem prostoru že dalj časa eksplicitno izražena potreba po paradigmatskem obratu.

Za zdravnika specialista na Onkološkem inštitutu v Ljubljani Matjaža Zwitterja ima Slovenija za prihodnost po volitvah še rezerve. Po njegovem mnenju je bila vodena tako slabo, da bi se z nekaj zaleta lahko premaknila iz mrtvila.

Dodal je še, da pri stanju v sodstvu, kar je izpostavil Teršek, veliko vlogo igra patološki strah pred tem, da bi komu storili krivico.