Z novelo zakona se bo onemogočilo, da bi tisti, ki so v z ustavo zajamčeno pravico do dela in socialne varnosti posegli z ravnanjem, ki je imelo za posledico stečaj, to ponavljali, je v današnjem sporočilu za javnost poudaril predsednik SLS. Ob tem je opozoril, da se je v dosedanji praksi dogajalo ravno to.

"In če so nekateri, ki so pognali gospodarske družbe z izčrpavanjem v stečaj, delavce pa pometali na cesto in iz njihovih domov oz. sob brez vsega oz. s še manj, kot so imeli pred zaposlitvijo, že ustanovili nova podjetja, ne da bi bili kakorkoli sankcionirani, to ni razlog, da ne bi uveljavili zakonske ureditve, ki bi to preprečevala vsaj za naprej. Gospodarske družbe danes prehajajo v roke tujega kapitala ravno zaradi njih," je še dejal Žerjav.

Novela zakona o gospodarskih družbah, ki jo je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Žerjavom, bo začela veljati prihodnji četrtek. S tem bo osebam, ki so člani poslovodstva ali organa nadzora družbe, nad katero je bil začet postopek zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja, prepovedano ustanavljanje, vodenje ali nadziranje družb.

Žerjav je tudi zavrnil argumente, ki jih je minister za pravosodje, ki vodi tekoče posle, Aleš Zalar navedel v pobudi za ustavno presojo novele zakona. "Res je, da je v Sloveniji z ustavo zajamčena svoboda podjetništva. Vendar ta ni mišljena kot podivjani liberalistični koncept nebrzdanega bogatenja na račun delavcev in njihove socialne varnosti temveč ravno nasprotno," je zapisal.