Na zunanjem ministrstvu nam te informacije sicer direktno niso potrdili, je pa mogoče iz njihovega odgovora sklepati, da drži. Kot so nam dejali, je minister Žbogar po padcu vlade dobil kar nekaj ponudb za delo v mednarodnih organizacijah, med drugim tudi za delo na zahodnem Balkanu, ki je prioriteta Slovenije. So pa, kot so dejali, postopki še v teku. Vodja službe za javno diplomacijo Miriam Možgan je ob tem dodala, da bi bil skrajni čas in zelo dragoceno, "če bi Slovenija dobila vrhunskega predstavnika v eni od mednarodnih organizacij na zahodnem Balkanu".

Kot je znano, visoka predstavnica EU Catherine Ashton pri izbiri vodje evropske delegacije na Kosovu ni imela sreče, saj že na dveh razpisih niso izbrali nikogar za to mesto. Po padcu slovenske vlade naj bi se po naših in formacijah predstavniki Evropske unije obrnili na Žbogarja in ga povprašali, ali bi bil pripravljen prevzeti to mesto. Tako se je sedanji zunanji minister prijavil na razpis za vodjo evropske delegacije na Kosovu in – kot je mogoče slišati v krogu blizu Žbogarja – ima veliko možnosti, da to mesto zasede. So pa postopki izbire še na začetku, saj kandidati še niso bili povabljeni na pogovor pred izbirno komisijo.

Za mesto vodje evropske delegacije na Kosovu se je v preteklosti že potegoval tudi slovenski veleposlanik v Berlinu Mitja Drobnič, ki se je kasneje prijavil tudi za evropskega veleposlanika v Makedoniji.