Mednarodna preiskava domnevnega podkupovanja javnih uslužbencev s strani podjetja Alstom, s katero je Teš podpisal pogodbo o dobavi tehnološke opreme za šesti blok, potrjuje vse sume o netransparentnem vodenju projekta, je dejal Golobič.

Po njegovem mnenju se takšne preiskave žal vedno začnejo v tujini, vendar pa gre za zelo resne obtožbe, ki bi za Slovenijo lahko pomenile možnost dokazovanja ničnosti pogodbe, s katero je Slovenija Alstomu plačala "25 milijonov evrov samo zato, da se je bil ta sploh pripravljen pogajati za sklenitev pogodbe za dobavo opreme".

Golobič je zato napovedal, da bo stranka Zares na prvi seji po oblikovanju novega parlamenta predlagala oblikovanje preiskovalne komisije, ki bo raziskala, ali so pristojne institucije storile dovolj za preiskavo ozadja in transparentno vodenje omenjenega projekta.

Podpredsednica Zares Darja Radić pa je poudarila, da bi sedanja vlada projekt izgradnje Teš 6 lahko zaustavila samo v postopku izdaje gradbenega dovoljenja, vendar pa je po njenih besedah okoljski minister Roko Žarnić s tem "zelo pohitel", kot je sam dejal Radićevi, pa naj bi mu to priporočil finančni minister Franc Križanič.

Nekdanja gospodarska ministrica je sicer ponovila, da je sama v svojem ministrskem mandatu vedno nasprotovala gradnji šestega bloka, omenjena pogodba z Alstomom pa bo koristila samo podjetju in francoskemu gospodarstvu, ne pa tudi slovenskemu.

Golobič in Radićeva sta še izrazila upanje, da bo Nacionalni preiskovalni urad izkoristil priložnost mednarodne preiskave ter tudi sam raziskal ozadje domnevno spornih poslov.