Kot je ob predstavitvi kandidatov v Grosupljem, kjer tudi sam kandidira, dejal Janša, Sloveniji ne bi bilo treba biti v položaju, v kakršnem je danes. "Ni bilo treba, da smo v treh letih tako padli in se na nas gleda kot možen bodoč problem," pravi Janša, ki poudarja, da so zato Evropske unije uprte v slovenske volitve.

Evropa tako po njegovih besedah pričakuje, da bo vlada, ki je zadolžila Slovenijo in podvojila brezposelnost, "odšla z mesta, kjer je delala škodo". Janša je ob tem dejal, da smo Slovenci sicer majhen del EU, a hkrati enakopraven in enakovreden ter zato tudi del skupne odgovornosti.

"Kar se dogaja pri nas, vpliva na druge," še opozarja predsednik SDS in poudarja, da naš primanjkljaj za evropske finance predstavlja razlog za skrb.

Preberite še: Janša bi rad prihranil 200 milijonov, Golobič se čudi neresnosti in neodgovornosti

Zato po njegovih besedah evropski voditelji močno podpirajo spremembo oblasti po predčasnih volitvah v Sloveniji, ki naj bi spet postala zgled in faktor stabilnosti. Program SDS je po Janševem prepričanju naravnan ravno k temu, da Slovenijo spet postavijo na noge in poskrbijo, da bo rasel realen standard državljanov.

Mandat njegove vlade je bil po Janševih besedah čas daleč najhitrejšega razvoja v zgodovini države, kar je dokaz, da Slovenija lahko napreduje, "če potegnemo prve poteze". Ob tem je sicer opozoril, da bo prihodnje leto zahtevno, ter izrazil skrb, da je stanje še slabše, kot se prikazuje.

V volilni enoti Ljubljana - Bežigrad sicer na listi SDS med drugim kandidirajo vodja poslanska skupine SDS Jože Tanko, evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, odvetnik Franci Matoz, poslanec Robert Hrovat in nekdanji generalni sekretar državnega zbora Lovro Lončar.