Za sedanje stanje v Sloveniji v SDS ne krivijo niti referendumov niti sindikatov, je po srečanju v Ljubljani povedal Janša. V SDS menijo, da je del krivde v gospodarski in finančni krizi in za to "nobena vlada ne more biti odgovorna", ključen razlog za sedanje stanje pa je nesposobno vladanje zadnjih treh let in sprejetje nekaterih napačnih oz. nesprejetje potrebnih ukrepov. Referendumska zakonodaja po mnenju SDS zahteva določeno racionalizacijo, ne menijo pa, da je odprava referendumov pot k izhodu iz krize. Če lahko izbiramo med obstoječo referendumsko ureditvijo, ki jo lahko racionaliziramo z uvedbo referendumskega dne, ter med ukinitvijo referenduma in soočenjem z izražanjem nezadovoljstva, kot ga spremljamo trenutno v Grčiji, potem je SDS za prvo rešitev, pravi Janša.

Strinjanje z zamrznitvijo izdatkov

Ob zadnjem poskusu predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Boruta Pahorja, da bi s socialnimi partnerji dogovorili interventni zakon, Janša opozarja, da po veljavni zakonodaji s koncem mandata DZ padejo tudi vsi zakonski predlogi in bi moral postopek s prihodnjim mandatom steči na novo. Meni pa, da več rešitev, kot bo pripravljenih sedaj, lažje bo po volitvah sprejeti dobro rešitev. Četrtkov sestanek vlade s sindikati je bil po njegovem koristen.

Sicer pa je pojasnil, da se v SDS strinjajo, da se zamrzne vse proračunske izdatke, pri čemer pa naj se pokojnine obravnavajo posebej in ne v sklopu proračunskih izdatkov. Zamrznitev bi po njihovem predlogu veljala od prvega januarja do uveljavitve rebalansa proračuna za prihodnje leto. "Pripravimo lahko vse, za konkretne zaveze pa ta DZ nima več legitimnosti," je še ocenil predsednik SDS.

Primanjkljaj večji za 11 milijonov evrov, tudi na račun lukenj v sistemu Dursa

Kako bi prihranili 200 milijonov evrov?

SDS predlaga, da parlament še do volitev sprejme ustavno spremembo, s katero bi novo vlado lahko namesto po dvofaznem imenovali po enofaznem postopku in tako vlado dobili že v roku dveh tednov po volitvah, je po današnjem srečanju z vodstvom sindikata Pergam povedal Janša. Predlog za ustavno spremembo bodo v DZ poslali danes. Kakorkoli je bil doslej rezultat po dosedanjih volitvah bolj ali manj jasen, vedno smo po Janševih besedah potrebovali dva ali tri mesece za oblikovanje nove vlade, saj je postopek dvofazen in kompliciran. Parlament praktično dvakrat odloča o vladi.

SDS meni, da je dovolj, da imamo enofazni postopek, ki ga poznajo vse parlamentarne demokracije. Predsednik države bi podelil mandat za sestavo vlade, mandatar bi sestavil vladno ekipo, parlament pa bi glasoval o zaupnici tej ekipi. S tem je lahko postopek imenovanja nove vlade končan v dveh tednih, je na sedežu SDS pojasnil Janša.

Če se bo dvofazno potrjevanje vlade zgodilo tudi po teh volitvah, potem Slovenija po njegovih besedah nima nobene možnosti, da vlado dobi pred koncem leta ali celo pred koncem januarja. "Obstoječa struktura parlamentarnih strank bo za prihodnost naredila največ, če še v tem mandatu postopek imenovanja vlade skrajša in omogoči, da se nova vlada imenuje v roku dveh tednov," je še ocenil prvak SDS. Kot je pojasnil, bi v Sloveniji s tem prihranili najmanj 200 milijonov evrov.

"Neresno in neodgovorno ravnjanje SDS"

Na predlog so se že odzvali v stranki Zares, kjer se čudijo "neresnemu in neodgovornemu ravnanju stranke SDS", ki ravna, "kot da se je resnih in že dlje časa znanih zagat slovenske državne ureditve zavedla šele 14 dni pred volitvami". Prvak Zares Gregor Golobič v sporočilu za javnost navaja, da je Zares že leta 2009 pripravila predlog za spremembo ustave, ki bi omogočile, da bi bilo oblikovanje vlade primerljivo z drugimi parlamentarnimi sistemi, toda posluha za predlog med strankami ni bilo.

Po tem predlogu ministrov ne bi imenoval in razreševal DZ, ampak predsednik republike na predlog predsednika vlade najkasneje v 15 dneh po izvolitvi premierja. Ta pa bi najkasneje v devetih dneh po imenovanju ministrov parlamentu predložil program vlade in zahteval glasovanje o zaupnici vladi, je še zapisal Golobič.