Bajramska molitev se bo sicer začela ob 6. uri. Pripravljajo jo tudi v Mariboru, na Jesenicah, v Kopru, Velenju, Celju, Trbovljah, Kranju, Škofji Loki, Tržiču, Postojni, Sežani, Izoli, Ajdovščini, Novi Gorici, Kočevju, Novem mestu in Krškem.

Kurban bajram je tesno povezan s tradicionalnim romanjem v Meko. Na romanje oz. hadž se vsako leto odpravi nekaj milijonov muslimanov iz vsega sveta. Letošnjega, ki se je začelo v petek, se udeležuje več kot 2,5 milijona vernikov, med njimi tudi 17 romarjev in Slovenije.

Hadž je eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja. Prav tako pa kurbanski ali hadžijski bajram nosi v sebi sporočilo razumevanja in enakosti med ljudmi, ne glede na rasno in nacionalno pripadnost oz. socialni položaj posameznika.

Na sto tisoče muslimanskih romarjev v Mini kamenja hudiča

Več sto tisoč muslimanskih vernikov se je danes v dolini v bližini svetega mesta Mina v okviru zadnjega obreda hadža udeležilo kamenjanja hudiča. Gre za enega najnevarnejših obredov, med katerim pogosto pride do prerivanja in nesreč. Savdske oblasti tega zaenkrat med množico okoli 2,5 milijona vernikov še niso zabeležile.

Oblasti so v prizadevanjih za preprečitev nesreč postavile posebno sprehajalno pot v več nadstropjih, po kateri se danes zgrinjajo množice vernikov in mečejo kamenje v tri okoli 25 metrov visoke stebre. Romarji najprej obmetavajo največjega, za dokončanje obreda pa morajo v vsakega zalučati 21 kamnov.

Z obredom kamenjanja hudiča bodo verniki nadaljevali še dva dneva. Nato se bodo sprehodili okoli svetišča Kaba v Meki, s čimer se bo romanje tudi zaključilo.

V preteklosti so obred večkrat zaznamovali smrtonosni stampedi, ko je množica do smrti pohodila več romarjev. Leta 2006 je umrlo več kot 360 ljudi, leta 2004 več kot 250, leta 1990 pa več kot 1400. Letos med tridnevnim romanjem še ni prišlo do nesreč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Verniki so se na kamenjanje hudiča odpravili potem, ko so se v okviru obreda ejd al adha danes spomnili na Abrahamovo pripravljenost, da na božji ukaz žrtvuje sina.

Muslimani v spomin na dogodek žrtvujejo ovce, čeprav večina tega ne stori samih. Veliko vernikov je s plačilom savdskim oblastem te pooblastilo za zakol, meso pa namenilo za pomoč revnim muslimanom v drugih državah.