Norveški kralj in kraljica sta se vidno ganjena sestala s skupino desetih otrok z območja Gaze, ki se v Soči zdravijo po poškodbah, ki so jih dobili doma, sredi palestinsko-izraelskega konflikta. Večinoma gre za poškodbe glave, pa tudi za rehabilitacijo zaradi amputacij okončin, ki so jih izgubili zaradi strelnega orožja, min ali druge vrste eksplozij, so pojasnili v rehabilitacijskem centru.

Trenutno imajo v centru deset palestinskih otrok, šest starih od 12 do 17 let, štirje pa so stari med 15 mesecev in sedem let. Slednji imajo ob sebi tudi mame oz. en otrok ima babico. V Soči poškodovani otroci iz Gaze ostajajo predvidoma tri tedne, v centru pa si prizadevajo tudi za izobraževanje lokalnih terapevtov, ki naj bi nato doma nadaljevali z rehabilitacijskim procesom.

Delo rehabilitacijskega centra Soča sta norveškemu kraljevemu paru predstavila direktor ustanove Robert Cugelj in strokovna direktorica Helena Burger. Direktor je po koncu kraljevega obiska izrazil upanje, da bo zdaj tudi norveška stran sodelovala pri financiranju katere iz skupin, ki prihaja iz Gaze v Slovenijo.

Inštitut Soča je sicer ob kraljevem obisku v Sloveniji prejel tudi mednarodni certifikat kakovosti, ki mu ga je predalo norveško podjetje Det Norske Veritas (DNV). Gre za certifikat, da inštitut zagotavlja ustrezno varnost in kvaliteto zdravljenja pacientov.

"Inštitut se že deset let intenzivno ukvarja z varnostjo in kakovostjo zdravljenja pacientov, ta certifikat pa pomeni skoraj vrh kakovosti v mednarodnem akreditacijskem prostoru. Naša bolnišnica je s tem certifikatom priznana kot ena boljših v evropskem prostoru, pa tudi svetovnem, saj je ta certifikat v svetovnem merilu zelo priznan," je opisal Cugelj. Ker pa je treba certifikat obnavljati na tri leta, si bodo še naprej prizadevali izboljševati kakovost dela, je zatrdil.

Kot je pojasnila strokovna direktorica Burgerjeva, je inštitut že imel številne evropske certifikate, ki dokazujejo, da izpolnjuje določene standarde. Tako v DNV od Soče niti niso zahtevali veliko več za podelitev njihovega certifikata. "Mislim pa, da je to zelo pomembno za mednarodno priznanje inštituta, da ustrezamo standardom kakovosti, ki jih od nas zahtevajo, in da bomo lahko sprejemali tudi paciente iz tujine," je dejala.

Podjetje DNV je vodilno pri ocenjevanju kakovosti bolnišnic v svetu, sicer pa se že od leta 1864 ukvarja z ocenjevanjem in upravljanjem tveganj (t.i. risk managementom) v različnih panogah. Njihov certifikat pa bo za bolnišnice še posebej pomemben postal z letom 2014, je pojasnila Burgerjeva.

Tedaj se bo namreč začela izvajati direktiva EU o pravicah pacientov, ki se bodo lahko sami odločili, kje se bodo zdravili. "Vse bolnišnice, ki bodo želele dobiti paciente iz Evropske unije, bodo morale imeti mednarodni certifikat, da bi jim tuje zavarovalnice nato poravnale stroške zdravljenja," je še pojasnila Burgerjeva.

Na ta način podjetje DNV na primer rangira tudi kakovost okoli 550 britanskih bolnišnic, njihove ocene pa potem vplivajo na višino zavarovalne vsote. Je tudi edino podjetje, ki poleg nacionalne komisije ocenjuje primernost bolnišnic v ZDA, je pojasnil direktor DNV za zdravstveni oddelek Espen Carmer.

Skupaj se s certifikatom DNV lahko pohvali okoli 1300 bolnišnic v svetu. V Sloveniji ga je poleg Soče prejela tudi bolnišnica za pljučne bolezni na Golniku, zanj pa se potegujejo še štiri slovenske bolnišnice - na Jesenicah, v Izoli, Novem mestu ter v diagnostičnem centru Bled.

Slovenski in norveški poslovneži krepijo sodelovanje

V Ljubljani danes poteka slovensko-norveška poslovna konferenca, ki se je udeležuje okoli 300 predstavnikov iz sveta politike in gospodarstva. Zbrane sta nagovorila norveški kralj Harald V. in predsednik republike Danilo Türk ter pozvala k okrepitvi sodelovanja. Priložnosti za to se med drugim odpirajo na področju energije, zdravstva in obrambe.

Harald V., ki je v ponedeljek prispel na tridnevni državniški obisk v Slovenijo, je poudaril, da so se po vstopu Slovenije v EU leta 2004 odprle nove priložnosti za razvoj močnejšega partnerstva med državama. Norveška sicer ni članica EU, je pa članica Evropskega gospodarskega prostora in schengenskega območja.

Memorandum o izvajanju norveškega finančnega mehanizma in finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora za obdobje 2009-2014, ki sta ga državi sklenili v ponedeljek, bo po njegovi oceni zaznamoval nadaljevanje pomembnih dvostranskih odnosov.

Trgovina med državama je sicer še vedno zmerna, vendar se je od vstopa Slovenije v EU skoraj podvojila, samo lani pa je zabeležila 14-odstotno rast. "To je trend, za katerega upam, da se bo nadaljeval," je povedal norveški kralj.

Türk je ocenil, da imata državi dobro osnovo za poglobitev sodelovanja, ki je na veliko področjih že na zavidljivi ravni, in izrazil upanje, da se bo sodelovanje okrepilo tudi na področju gospodarstva.

Predsednik republike se je zavzel tudi za povečanje investicij. "Mislim, da je Slovenija dobra naložbena država in upamo, da bomo tudi z norveške strani videli več naložb," je dejal. Izpostavil je področje turizma, infrastrukture, tehnologije, energije, okolju prijaznega kmetovanja in zdravstvenih storitev.

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič pa je poudaril, da bo današnja konferenca pripomogla k večji prepoznavnosti Slovenije in njenih potencialov, ki jih mnogi ne poznajo.

Slovenija je izvozno naravnano gospodarstvo in, tako Hribar Milič, pomembno tržišče z dobrimi prometnimi povezavami in infrastrukturo. "Zato sem prepričan, da bodo norveški poslovneži v naši državi odkrili veliko priložnosti ne le za prodajo ampak tudi skupne projekte," je dejal.

Generalni direktor norveškega podjetja Det Norske Veritas (DNV) je ob tem dodal, da je Slovenija od osamosvojitve močno napredovala in postala pomembna partnerska država Norveške in njenega gospodarstva. Predstavnikoma bolnišnice za pljučne bolezni na Golniku in rehabilitacijskega centra Soča je ob tem predal mednarodni certifikat podjetja DNV.

Udeleženci konference, med njimi je okoli 60 norveških poslovnežev, bodo v nadaljevanju konference govorili o priložnostih za poglobitev sodelovanja na področju obnovljivih virov energije, obrambe, gradnje tunelov, varovanja bolnikov, spregovorili pa bodo tudi o tem, kako lahko geografski podatki prispevajo k razvoju.

Norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja sta v ponedeljek prispela na prvi državniški obisk v Slovenijo. Obisk je namenjen predvsem krepitvi odnosov in vezi med Slovenijo in Norveško, tako političnih kot tudi gospodarskih in kulturnih, pa tudi povsem osebnih.