Vodstvo Filozofske fakultete smo včeraj povprašali, o razlogih za dvig šolnin, ki so v enem letu iz 2700 evrov poskočile na 3500 evrov za letnik triletnega študijskega programa, in predvsem o podrobnostih "skupnih stroškov delovanja“, ki so bili ocenjeni na 3150 evrov na doktorskega študenta preko treh let. Vprašali smo jih tudi, kakšni so bili ti stroški v predhodnih letih in kako je na njih vplivala inflacija?

Kristina Zajc, ki skrbi za stike z javnostjo na FF, nam je odgovorila: "V resnici ne gre za dvig, pač pa za realno oceno vrednosti dela. Do sedaj je FF usklajevala šolnino s t.i. normirano šolnino, ki jo je predpisovalo pristojno ministrstvo, ki je bila že v izhodišču pod spodnjo mejo sprejemljivosti za kakovostno izvedbo študija, in na podlagi katere je FF vsa leta (12 let) uspešno pridobivala sredstva iz razpisa za sofinanciranje podiplomskega (bivšega magistrskega in doktorskega) študija – s tem so bili vsi študenti, ki so izpolnjevali pogoje, deležni sofinancirane šolnine.“

Vendar pa je ob podrobnejšem pregledu analize stroškov doktorskega programa, ki je bil sprejet na Upravnem odboru FF, razvidno, da so stroški, ki so neposredno vezani na "kakovostno izvedbo študija“ vračunani že pod kategorijo "razrez honorarjev za študijske programe 3. stopnje“, ki je bil ocenjen na 6300 evrov in vključuje vse stroške izvajanja programa, vključno s pripravo in izvajanjem predavanj in izpitov, komisij in mentorstev. Poleg tega so posebej obračunani tudi stroški delovanja OHK (210 evrov v obdobju treh let, kar je neprimerljivo višja cena kot članstvo v javnih knjižnicah) in stroški za "materialna sredstva in razvoj oddelkov“ (840 evrov v obdobju treh let).

Včeraj smo o tem opozorili tudi predstavnico za stike z javnostjo pri FF, a nam do danes še ni odgovorila.

Na urnikih, objavljenih na spletnih straneh oddelkov lahko vidimo, da je izvajanje doktorskega študija humanistike v materialnem smislu eno od najcenejših študijskih programov, saj program večinoma vključuje eno do dve predavanji v prvem letniku in pet izpitnih obveznosti. Predvsem v drugem in tretjem letniku je delo vpisanega študenta individualno s konzultacijami mentorja. Obstajajo sicer tudi "nadstandardni študiji“, ki zahtevajo dodatne tehnične pripomočke, a so včeraj na zasedanju gibanja "Mi smo univerza" opozorili, da ti oddelki že poskušajo uvesti dodatno šolnino na sicer brezplačni drugi stopnji bolonjskega študija.

Dvigi šolnin za podiplomski študij se je sicer pričel z ukinitvijo predhodnega sistema sofinanciranja, na katerega so se prijavljale fakultete in niso smele preseči z razpisom določene meje cene šolnine. Ko so lani to shemo na visokošolskem ministrstvu ukinili, so fakultete dobile zeleno luč za nenadzorovano višanje šolnin. Najnovejši dvig šolnine na FF ne bo veljal za že vpisane študente. Dviga šolnine med trajanjem doktorskega programa pa se je na FF pripetil ob zadnjem dvigu šolnin lani, s čimer so na FF tudi spremenili pogoje, pod katerimi so se študenti vpisali na program.

Na fakultetah se ob dvigu šolnin sicer sklicujejo na možnost sofinanciranja doktorskega študija s strani "inovativne sheme sofinanciranja doktorskega študija“, na katerega se sedaj prijavljajo posamezni študenti, a ima zelo nedorečen kriterij izbiranja in še ni objavila rezultatov razpisa, pa čeprav se študijsko leto že skoraj končuje.