Upravnik večstanovanjske stavbe je bil namreč po novem dolžan za prejemnika tovrstnih prihodkov in v njegovo breme izračunati, odtegniti in nato plačati akontacijo dohodnine.

Druga letošnja novost pa je, da je napoved zdaj mogoče vložiti tudi preko sistema eDavki, še poudarjajo na Dursu. Pri tem dodajajo, da zavezanci napoved pristojnemu davčnemu organu še vedno lahko posredujejo tudi na predpisanem obrazcu za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, in sicer priporočeno po pošti ali osebno.

Zavezanci, rezidenti Republike Slovenije, so sicer dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem z virom v in zunaj Slovenije. Nerezidenti pa so dolžni napovedati le dohodek iz oddajanja premoženja v najem z virom v Sloveniji.

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali ne vloži davčne napovedi v roku, je za tako ravnanje predvidena globa od 200 do 400 evrov. Z globo od 400 do 1.200 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke. Ob tem na Dursu opominjajo, da so lani poostrili nadzor nad izpolnjevanjem obveznosti s tega naslova.

Akontacija dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem se sicer odmeri po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove, ki predstavlja doseženi dohodek iz oddajanja premoženja v najem, zmanjšan za 40 odstotkov normiranih stroškov ali za dejanske stroške vzdrževanja premoženja, ki ohranja njegovo uporabno vrednost, če jih v času oddajanja premoženja v najem plačuje najemodajalec sam.

Lastniki nepremičnin, v katerih ne bivajo in jih obenem ne oddajajo, lahko davčnemu organu posredujejo izjavo o ne-oddajanju, s katero pod kazensko in materialno odgovornostjo izjavijo ter pojasnijo, da nepremičnine ne oddaja.

Za leto 2009 so sicer na Dursu prejeli 39.039 napovedi za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem. Odmera je bila zaključena za 38.267 zavezancev, skupni znesek davčne osnove teh zavezancev pa je znašal nekaj pod 27,46 milijona evrov. Akontacija dohodnine je dosegla skoraj 6,9 milijona evrov.