Med ovadenimi menda tudi notarji

Na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru več kot to, koliko oseb je ovadenih, ta čas nočejo razkriti. "Glede na dejstvo, da je omenjena zadeva še v predkazenskem postopku, tožilec pa v obravnavani zadevi še ni meritorno odločil, vam podrobnejših podatkov zaradi interesa preiskave ne morem posredovati," je včeraj sporočil prvi mariborski tožilec Drago Šketa. Redkobesedni so tudi v županstvu. "Župan Franc Kangler z morebitno podano kazensko ovadbo policije uradno ni bil seznanjen, zato tega tudi ne more komentirati," so sporočili iz občine. Za ostalimi štirimi anonimnimi osebami naj bi se skrivali vsaj še ena oseba iz občinske uprave in nekaj uslužbencev notarskih pisarn, ki so opravljale notarske storitve v spornih nepremičninskih poslih.

Ovadbe naj bi bile povezane z zgodbo iz leta 2008, ko so izpeljali sumljivo verižno prodajanje in nakupovanje zemljišč na lokaciji, na kateri je občina predvidela gradnjo sodobnega centra za obdelavo in sežiganje komunalnih odpadkov. Konec omenjenega leta je te posle pregledala komisija za preprečevanje korupcije, ki jo je tedaj še vodil Drago Kos, in je odkrila množico sumov korupcije, o katerih so obvestili policijo in tožilstvo.

Protikorupcijska komisija je tedaj ugotovila, da je bila zadnja v vrsti pogodb, s katero se je cena zemljišč dvignila čez deset milijonov evrov, nična. Zato bi morala občina imeti možnost, da bi nepremičnine kupila po bistveno nižji ceni.

"Čeprav so uradne osebe občine, ki so izdale lokacijsko informacijo, na podlagi katere so se kasneje zvrstili nakupi zemljišč, vedele, da je bil sprejet odlok o predkupni pravici občine in je bilo samo vprašanje dneva, kdaj bo začel veljati, tega v lokacijsko informacijo niso zapisale, niti niso opozorile stranke na to pomembno pravno dejstvo," je "obvod" okoli predkupne pravice opisal Kos. Ker so občinske uradne osebe kršile dolžno ravnanje, so povzročile, da občina ni mogla uveljaviti predkupne pravice, lastniki nepremičnin pa so z vrsto pogodb dvignili vrednost parcel na več kot 300 evrov za kvadratni meter.

Kljub Kanglerjevemu "hitenju" o toplarni ni ne duha ne sluha

Ugotovitvam protikorupcijske komisije navkljub Kangler nikoli ni sprožil sodnih postopkov, s katerimi bi dosegel ničnost pogodb in posledično nakup zemljišč za pet milijonov evrov nižjo kupnino. "Z izpodbijanjem ali ugotavljanjem ničnosti pogodbe bi povzročili večjo ekonomsko škodo občini zato, ker jim projekta ne bi uspelo prijaviti na razpis za pridobitev evropskih sredstev v višini 40 milijonov evrov. Sodni postopki bi namreč trajali predolgo, materialna škoda za občino pa bi bila prevelika," so decembra 2008 sporočili z županstva.

Zdaj je januar 2011. Omenjenega evropskega razpisa še ni bilo, občina ta čas niti ne ve, kakšno tehnologijo za obdelavo odpadkov bo izbrala, kaj šele, da bi začela graditi objekt.